Τουρκία: Πλαστικές σφαίρες κατά γυναικών-Εξαρση καταστολής, υποχώρηση δικαιωμάτων

Εχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και λογική, η Τουρκία του Ερντογάν. Το βράδυ της Παρασκευής αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Ζαμάν, η οποία μετεξελίχθηκε σε φιλοκυβερνητική και κυκλοφόρησε με ύμνους και φωτογραφίες του Τούρκου Προέδρου!

Την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία προσήγαγε μία γυναίκα και έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας,  αψηφώντας την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος επικαλέσθηκε λόγους ασφαλείας.

τουρκια σφαιρες γυναικες

Εκατοντάδες γυναίκες γέμισαν την πλατεία στη συνοικία Καντίκιοϊ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μωβ πανό, το σύμβολο ενός κινήματος που επικεντρώνεται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα των γυναικών.

Αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να απωθούν σπρώχνοντας τα μέλη της ομάδας και πολλές γυναίκες διέφυγαν από την πλατεία όταν οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι δεν θα φύγουμε ποτέ από τους δρόμους για τη διαδήλωση της 8ης Μαρτίου και δεν θα φύγουμε. Ούτε η αστυνομία ούτε η κυβέρνηση μπορούν να μας σταματήσουν», είπε στο Ρόιτερς η διαδηλώτρια Γκουρίς Οζέν πριν από την επέμβαση της αστυνομιας.

«Βλέπεις τη δύναμη των γυναικών. Είμαστε εδώ παρά τα εμπόδια και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπόθεσή μας».

Συμπλοκές σημειώθηκαν επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Άγκυρα, όπου δεκάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους.

Εξαρση της καταστολής και επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών

Η Τουρκία έχει περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες για να θέτουν υπό κράτηση διαδηλωτές και στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να ασκούν διώξεις εναντίον τους.

Επίσης κατατάσσεται 77η μεταξύ 138 χωρών βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα των γυναικών, καθώς και για την αποτυχία της να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών και για τη χαμηλή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό.

Επεισόδια οικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, απ’ ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here