Τουρκία: Στη φυλακή 12 ακαδημαϊκοί που καταγγέλουν την σφαγή των Κούρδων

Το καθεστώς Ερντογάν εντείνει τις πρακτικές αυθαιρεσίας και καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος όσων τολμούν να αμφισβητήσουν την αυθεντία της πολιτικής του. Η αστυνομία συνέλαβε 12 ακαδημαϊκούς επειδή υπέγραψαν δήλωση καταγγελίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στα νοτιοανατολικά.

Πριν λίγο καιρό, προφυλακίσθηκαν ως τρομοκράτες και κατάσκοποι που έθεσαν σε κίνδυνο το κράτος, δύο δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ, επειδή τόλμησαν να αποκαλύψουν τα φορτηγά με όπλα που έστελνε  μυστικά η ΜΙΤ στη Συρία, καμουφλαρισμένα σε ιατρική βοήθεια.

Ακολούθησε η αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού στις κουρδικές περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, στο  όνομα της καταπολέμησης του PKK. Η επιχείρηση που έχει θέσει σε αποκλεισμό μεγάλες περιοχές και έχει ισοπεδώσει τμήματα πόλεων.

Εισαγγελείς έσπευσαν να ικανοποιήσουν τον «σουλτάνο» Ερντογάν,  ασκώντας δίωξη σε βάρος του χαρισματικού ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των ΛαώνHDP, Σελ. Ντεμιρτάς, επειδή τόλμησε να μιλήσει για ειρήνευση και αναγνώριση αυτόνομης διοίκησης στις κουρδικές περιοχές.

Τώρα ήρθε η σειρά των περίπου 1.200 διανοούμενων  που υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα την «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη». Με το κείμενο αυτό ζητούν να τερματιστεί η επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 Μετά την δικαστική έρευνα (διαβάστε παρακάτω) που άνοιξε σε βάρος των ακαδημαϊκών που υπέγραφαν τη διακήρυξη, 12 εξ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση. Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών».

 «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα»

Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντας καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε κατάφωρη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία». Το αίτημα υπογράφουν Τούρκοι και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι.

«Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK) και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (…) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία» και προαναγγέλοντας έτσι τη δικαστική έρευνα και τις συλλήψεις

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε σήμερα «πραγματικά πολύ θλιβερό το ότι ορισμένοι διανοούμενοί υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας». «Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία», σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Έμμα Σινκλέρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, το πανεπιστήμιο του Ντίζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Ακιούζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here