Τουρκία: Σε ισόβια καταδικάσθηκαν οι δύο πρώτοι πραξικοπηματίες

Δύο στρατιωτικοί διοικητές στην ανατολική επαρχία του Ερζερούμ, καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Είναι οι πρώτες δίκες και καταδίκες για το πραξικόπημα στη Τουρκία. 
Συγκεκριμένα το ποινικό δικαστήριο του Ερζερούμ, δεν δύο χωριστές δίκες, έκριναν ενόχους για συμμετοχή στο πραξικόπημα και καταδίκασαν σε ισόβια τον πρώην διοικητή της στρατοχωροφυλακής του Ερζερούν, υποστράτηγο Murat Koçak καθώς και τον διοικητή Επιχειρήσεων και δημόσια τάξης της στρατοχωροφυλακής, ταγματάρχη Murat Yılmaz. Και οι δύο κατηγορούνταν για παραβίαση του Συντάγματος αλλά αρνήθηκαν την κατηγορία.
Το δικαστήριο  δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς και δεν μείωσε τις ποινές του

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Koçak προοριζόταν για διοικητής της Επαρχίας μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, σε μια λίστα καθηκόντων που είχε ετοιμασθεί  από την τροκοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως αποκαλείται στη Τουρκία.

Ο Yılmaz, κατηγορήθηκε και καταδικάσθηκε γιατί χρησιμοποιούσε το ByLock,  μια εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την οποία φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Οπως έγινε γνωστό, σε μιά παρόμοια επιχείρηση ByLock δικαστήριο της Κων/πολης διέταξε χθες, την σύλληψη 44 στρατιωτών  Istanbul court ordered on Jan. 5 the arrest of 44 soldiers.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Αμυνας, Fikri Işık δήλωσε συνολικά 22,085 στρατιωτικό προσωπικό έχει απολυθεί εξαιτίας των σχέσεων του με το κίνημα του Γκιουλέν, μετά το πραξικόπημα,

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here