Τουρκία: Παραμένουν στις θέσεις τους Ακάρ και αρχηγοί επιτελείων

Δεν αλλάζει η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, δό βδομάδες μετά το αποτυχημλενο πραξικόπημα, αποφάσισε να παραμείνουνν στις θέσεις τους τόσο ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, όσο και οι διοικητές Στρατού, Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού.

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, την επομένη της απόταξης 1.700 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για το ρόλο που τους αποδίδεται στο πραξικόπημα για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τετράστερος στρατηγός Ακάρ είχε απαχθεί από στενούς του συνεργάτες από το Γενικό Επιτελείο αφότου αρνήθηκε να υπογράψει το μανιφέστο των πραξικοπηματιών. Οδηγήθηκε στην κεντρική αεροπορική βάση της Άγκυρας, Ακιντζί, όπου και κρατήθηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο.

Οπως κατέθεσε στον εισαγγελέα, ο πτέραρχος Χακάν Εβρίμ, διοικητής της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης στη Τουρκία, του πρότεινε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν, τον πνευματικό ηγέτη όπως τον αποκάλεσε, αλλά εκείνος αρνήθηκε,

Στις θέσεις τους παρέμειναν επίσης οι αρχηγοί Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Στόλου. Ο διοικητής της Α’ Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ προήχθη και αναλαμβάνει υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου -διαφαινόμενη επιβράβευση καθώς διακήρυξε δημοσίως το βράδυ της 15ης Ιουλίου ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν υποστηρίζεται από την ιεραρχία του Στρατού και κράτησε τα ηνία όταν ο Χουλουσί Ακάρ κρατούνταν όμηρος.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποφασίσει νωρίτερα την απόσπαση της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επιδιώκει να τεθούν υπό τον έλεγχο της προεδρίας, δηλαδή τον έλεγχο του ιδίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές.

Ο Ερντογάν φέρεται να έκανε σχετική δήλωση κατά την επίσκεψη κοινοβουλευτικών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα πριν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΜΙΤ τελούν σήμερα υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here