Τουρκία: Νέα πράξη λογοκρισίας στην καλλιτεχνική έκφραση-Ξήλωσαν έργο επειδή είχε το τίτλο Constantinople

Μιά ακόμη πράξη λογοκρισίας αυτή τη φορά σε καλλιτεχνικό έργο από το καθεστώς Ερντογάν, θέτει στον «πάγο» την ελευθερία έκφρασης στη γειτονική χώρα, που όπως φαίνεται διολισθαίνει μέρα με τη μέρα, σ΄ένα απολυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης που πλήττει καίρια θεμελιώδεις ελευθερίες, διώκοντας τους πολιτικούς αντιπάλους και την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αυτή τη φορά, θύμα του καθεστωτικού αυταρχισμού και του όχλου που χαιδεύει ο Ερντογάν, η δημιουργία ένας Τούρκου καλλιτέχνη, κουρδικής καταγωγής, υπό τον τίτλο Contsantinople.

H λέξη αυτή εξόργισε το ισλαμικό ιερατείο, τα πλήθη των πιστών που ακολουθούν τον Ερντογάν και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δημιουργός ήταν κουρδικής καταγωγής, οδήγησε στην άμεση αποκαθήλωση του καλλιτεχνικού έργου.

Λίγο αργότερα, είχε μπλοκαρισθεί κάθε πρόσβαση στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη Ahmet Güneştekin.com.

Τέτοια ελευθερία έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας φυσά στη Τουρκία του Ερντογάν

Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα  Χουριέτ, το έργο με τον τίτλο «Κωνσταντινούπολη- “Constantinople”, ήταν του καλλιτέχνη Ahmet Güneştekin, με το οποίο είχε πάρει μέρος στην τελευταία Biennale της Βενετίας. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανάρτησή του σε εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, «αγανακτισμένοι» ισλαμιστές, επισκέφθηκαν το σημείο και ζήτησαν να απομακρυνθεί!

Μιλώντας στη Χουριέτ ο καλλιτέχνης δήλωσε: Ο επιχειρηματίας Nihat Delibalta αγόρασε το έργο μου, λέγοντας ότιο καθένας έπρεπε να δει το έργο αυτό, που συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη. Την Πέμπτη ήταν τα 50ά γενέθλιά μου.  Στις 6 ανεβάσαμε το έργο και στις 11 ήρθε ένα οργισμένο πλήθος στο εμπορικό κέντρο λέγοντας : Πως εκθέτετε αυτό το έργο εδώ;  Ατο το μέρος λέγεται Ιstanbul από το 1453. Οταν οι αντιδράσεις αυξήθηκαν, η δήμος του Bakırköy αποφάσισε να καλύψει το έργο με κανβά.

Η λέξη “Constantinople”  αφαιρέθηκε αργότερα από το εμπορικό κέντρο.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο καλλιτέχνης Ahmet  Güneştekin είπε ότι η ονομασία Constantinople, ήταν το όνομα της İstanbul κατά τη διάρκεια όλων των περιόδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προσθέτοντας ότι αυτό το όνομα αντανακλά όλα τα πολιτιστικά στοιχεία της πόλης.

Οπως εξήγησε έφτιαξε το έργο αυτό ακριβώς για να ξαναφέρει στο φως αυτά τα στοιχεία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here