Τουρκία: Ελεύθερη η διάσημη συγγραφέας Ασλί Ερντογάν

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την απελευθέρωση της διάσημης τουρκάλας συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τον Αύγουστο με την κατηγορία ότι είχε συνεργασθεί με μια φιλοκουρδική εφημερίδα, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η μεταφράστρια και συγγραφέας Νετσμιγέ Αλπάι, η οποία είχε συλληφθεί κι αυτή τον Αύγουστο, θα επελυθερωθεί επίσης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία πάντα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου, επειδή συνεργαζόταν με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem.  Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές, ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βασανισμός

Δεν είναι τυχαία λοιπόν ούτε η σύλληψή της ούτε η απαράδεκτη συμπεριφορά των αρχών στη φυλακή. Οπως κατάγγειλε η ίδια στις 25 Αυγούστου, δέκα ημέρες μετά τον εγκλεισμό της, δεν της χορηγούν τα φάρμακά της, αν και είναι διαβητική και πρέπει να κάνει συγκεκριμένη δίαιτα. «Είναι σαν να θέλουν να μου προξενήσουν μόνιμες βλάβες», διαμήνυσε από τη φυλακή η διάσημη συγγραφέας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here