Τουρκία: Εκθεση καταπέλτης για παραβιάσεις δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές-523 πολίτες δολοφονήθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας του Ερντογάν

 

Η Τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(IHD) και το Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας( TIHV), στην κοινή τους έκθεση για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αναφέρουν μεταξύ άλλων όσον αφορά το Κουρδικό ζήτημα,  ότι τουλάχιστον 1.670.000 άνθρωποι στερήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματα τη περίοδο Αύγουστος 2015-Αύγουστος 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση ανακηρύχθηκαν 11 επίσημες απαγορεύσεις κυκλοφορίες σε 9 επαρχίες και 35 περιοχές της χώρας με κουρδικό πληθυσμό. Οι απαγορεύσεις αυτές και οι συμπλοκές που ακολούθησαν προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον 202 πολίτες δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους ή σε κοντινές περιοχές, ενώ άλλοι 321 πολίτες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι 5.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι περίπου 15.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις κατά του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του Κουρδικού Δημοκρατικού Περιφερειακού Κόμματος(DBP) και του του Λαικού Δημοκρατικού Κογκρέσσου( HDK).  Τουλάχιστον 5.600 άτομα προφυλακίσθηκαν μεταξύ των οποίων και 12 βουλευτές του HDP.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here