Τουρκία: Εγκρίθηκε από την εθνοσυνέλευση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΦΩΤΟ: Reuters (Umit Bektas)

«Πέρασε» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το σχέδιο που καθιστά την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη το βράδυ, έπειτα από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Sabah, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους 346 βουλευτών, ενώ 115 βουλευτές τάχθηκαν κατά.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε την άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έκανε λόγο για «προσωρινό» μέτρο, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις «πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here