Τουρκία: Έκτακτο συνέδριο για αντικατάσταση Νταβούτογλου-Το μοντέρνο πραξικόπημα του Ερντογάν

M΄ένα έκτακτο συνέδριο, στο οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν θα είναι πιθανότατα υποψήφιος πρόεδρος και άρα πρωθυπουργός, και ας κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο «σουλτάνος» πρόεδρος της Τουρκίας Ρατζέπ Ερντογάν «τελειώνει» πολιτικά τον πρώην κολλητό του φίλο.

Πρόκειται για μια εξόφθαλμα «πραξικοπηματική» ενέργεια, όπου ένας πρόεδρος αλλάζει κατά βούληση τους πρωθυπουργούς που δεν του αρέσουν. Και δείχνει πόσο επικίνδυνος για την στοιχειώδη λειτουργία της Δημοκρατίας έχει γίνει ο αλαζονικός και νεο-σουλτάνός της Τουρκίας.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος.

Aξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαίου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου. Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου (σ.σ. στην πρωθυπουργία) Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, που έπληξαν το επενδυτικό κλίμα.

Η συνάντηση

Η σημερινή συνάντηση στην Αγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στη σκιά έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του δεύτερου εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο ανδρών, διήρκεσε μια ωρα και 40 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση πηγές του προεδρικού μεγάρου ενημέρωσαν ανεπισήμως τους εκπροσώπους του Τύπου ότι δεν θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ερντογάν και υποβάθμιζαν το γεγονός.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και 40 λεπτά, ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο πρωθυπουργικό μέγαρο και αμέσως έγινε γνωστό ότι θα ενημερώσει την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αύριο το πρωί.

Η προσοχή όλων στρέφεται στο τι θα πεί ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης, με του πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο του κόμματος του.

Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί

Η κρίση στις σχέσεις των δυο ανδρών υπέβοσκε τελυαταία, με τον Ερντογάν αν είναι έξαλλος με την «αχαριστία» Νταβούτογλου και να επιστρατεύει ανώνυμα άρθρα σε νέα μπλογκς, για να επιτεθεί εναντίον του. Οπως φαίνεται ότι του καταλογίζει τις στενές σχέσεις με την Ευρώπη και την μη επαρκή στήριξη του προέδρου στις επιθέσεις που δέχθηκε εξαιτίας της αυραχικής συμπεριφοράς του απέναντι στους ανθρώπους του τύπου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν μηνύει και φυλακίζει οποιονδήποτε του ασκεί πολιτική κριτική.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η εσωτερική αυτή γκρίνια και διχόνοια στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, απόρροια και της υποχώρησης της Τουρκίας από τα μέτωπα της Συρίας αλλά και την νέα φονική ένταση στο κουρδικό, επηρεάζει την προκλητική συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο.

Οπως και να έχει, η Ελληνική πλευρά, πρέπει να είναι ιδιαίτερη ψύχραιμη σε όποια απόπειρα της Αγκυρας με εξωτερικέψει στα δυτικά της παράλια, τα εσωτερικά της προβλήματα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here