Τορπίλη στο Κυπριακό: Ο Ακιντζί ταυτίζεται με Αγκυρα, θέλει εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία

 

Σοβαρή εμπλοκή στη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, δημιουργεί η θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσραφά Ακιντζί, ο οποίος ταυτίζεται πλήρως με την Αγκυρα και ζητά να παραμείνει η Τουρκία, εγγυήτρια δύναμη στη Κύπρο!

Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Ακιντζί, δήλωσε ότι δεν θα φέρει αποτέλεσμα η επιμονή  της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, δεν θα φέρει αποτέλεσμα η συνέχιση των δηλώσεων στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στις εγγυήσεις. Το νέο καθεστώς στο οποίο θα φτάσουμε, επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και σε αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμενη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνοκυπριακής πλευράς, οτι δεν νοείται λύση του Κυπριακού με σύσταση νέας κρατικής οντότητας, όπου θα παραμέινουν οι εγγυήσεις ξένων δυνάμεων και μάιστα τα κατοχικά στρατεύματα της Αγκυρας.
Η ενδιάμεση θέση Ακιντζί, για απλή αλλαγή του καθεστώτος των εγγυήσεων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, καθώς «νομιμοποιεί» εμμέσως πλην σαφώς την παρουσία κατοχικού στρατού στη Κύπρο.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ακιντζί είπε ότι αυτή διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα η διαδικασία στη Γενεύη να φέρει επιτέλους ένα τελικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Για το φυσικό αέριο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη διάσκεψη της Γενεύης. Ο ίδιος, είπε, ότι «δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση».

Για τη σύνθεση της διάσκεψης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε ότι θα είναι πενταμερής, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρίσταται με καθεστώς παρατηρητή, όπως έγινε στο Μπούργκενστοκ το 2004.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here