Τι συμφώνησαν Τσακαλώτος-Μοσκοβισί: Ταχεία αξιολόγηση, μέτρα για χρέος, κόκκινη γραμμή κρίσεων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, επανέλαβαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, η συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Συγκεκριμένα,  πρώτον, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Τρίτον, οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Τέλος, για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

Σημειώνεται, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.

Προαιπατούμενα και αξιολόγηση

Αναφορικά με το EWG, σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί “ουρά” της πρώτης αξιολόγησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πρώτο πολιτικό επίπεδο έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα να έχει εφαρμόσει 15 προαπαιτούμενες δράσεις και να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τότε.

Μέτρα για το χρέος

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στόχος είναι να τις παρουσιάσει στο EWG και να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως. Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΑΥΓΗ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here