Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας

ΦΩΤΟ: INTIME ( Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Το ϊδρυμα  Μιχάλης Κακογιάννης ανοίγει σήμερα όλους τους χώρους του. Στο επίκεντρο η προσφυγιά.  Σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες προσεγγίζει την έννοια του πρόσφυγα  μέσα από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς νεότερων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ετσι  διοργανώνει από τις 17.30 έως τις 22.00, εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, για να ψηλαφίζουμε μαζί τι μπορεί να σημαίνει στις μέρες μας, η λέξη  «Πρόσφυγας”.

Η έκθεση «Τα συρματοπλέγματα της ντροπής» του Μιχάλη Κουντούρη με σκίτσα δημοσιευμένα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο φουαγιέ του ισογείου.

Το πρόγραμμα συνοπτικά περιλαμβάνει:

♦ Προβολή της ταινίας «Τρωάδες» σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη (17.30-19.15).

♦ «Ατρείδες: τετράδια κρίσης», μια πειραματική παράσταση για την ενίσχυση του φορέα ΜΕΤΑδραση και του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Α΄ Αθήνας. Δραματουργική Επεξεργασία: Ραφίκα Σαουίς (18.15-19.15).

♦ Ομιλίες: «Θα έμενες εδώ;», με έναν 21χρονο Αφγανό, μεγαλωμένο στο Ιράν και τον Δημήτρη Σκλεπάρη, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. «Γιατί έρχονται; Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η “διεθνής κοινότητα”» με τον Σωτήρη Ρούσσο, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνο Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών. «Σκοτώνοντας το Θεατή», με τον συγγραφέα Χρήστο Αγγελάκο (20.00-21.00)

♦ Οπτικοακουστική περφόρμανς «Αφουγκράζοντας το χώμα» από τους Αudio.Visual.Text (21.00-22.00).

♦ «Τα σπίτια που είχα μου τα πήρανε», περφόρμανς σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια (19.20-20.00).

♦ Προβολή βίντεο «Samim’s Journey», το ταξίδι των προσφύγων προς την Ελλάδα όπως το κατέγραψαν οι ίδιοι.

♦ Εκθεση φωτογραφίας «Στο Δρόμο της Ελπίδας: Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα» της Δήμητρας Στασινοπούλου.

♦ Εικαστική εγκατάσταση-περφόρμανς «Σκάλα» με τους Νικόλαο Σταθόπουλο και Φίλιππο Βασιλείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here