Τι μας διδάσκει η ιστορία για τα τείχη….

Τα τείχη υψώνονται για να κλείσουν κάποιους μέσα και κάποιους έξω. Ομως τι αποδεικνύει η ιστορία για τα τείχη;

  • Πως όταν φτάνουν στο σημείο να χρειάζονται, έχει φτάσει και η στιγμή για να ηττηθουν εκεινοι που τα υψώνουν, παίρνοντας απλά μια παράταση χρόνου.

Τείχη υψώσαμε κι εμείς (τα Μακρά Τείχη στην Αθήνα όταν οι περισσότεροι «ψήφιζαν» τα ξύλινα τείχη, δηλαδή την στήριξη στο ναυτικό), και οι Κινέζοι για να κρατήσουν μακριά τους Μογγόλους, και ο Αδριανός και ο Νικίτα Χρουστόφ, και το Βερολίνο.

Τα τείχη χτίστηκαν για να προστατεύουν όσους τα ύψωναν, αλλά ιστορικά αποδείχτηκε ότι χτίστηκαν και για να γκρεμίζονται, να υπερπηδώνται,  να ανοίγεις τούνελ από κάτω τους ή απλά να κάνεις έναν μικρό ή μεγάλο κύκλο και να μπαίνεις από αλλού.

Κλασικότερο παράδειγμα όλων το Σινικό Τείχος, τόσο εντυπωσιακό και επιβλητικό και ανθεκτικό στο χρόνο. Πόσους νομάδες όμως από το βορρά κράτησε απ έξω; Όταν το έφτιαχναν οι Κινέζοι ήξεραν περισσότερα από τον Τραμπ που θέλει τείχος με το Μεξικό ή την Ευρώπη που θέλει τείχη για τους πρόσφυγες, Οι Κινέζοι δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα κρατούσε κάποιους απ έξω -απλώς ήλπιζαν με το τείχος οι εισβολείς θα μπορούσαν να περνάνε μόνον πεζοί και έτσι όταν  έκαναν ληστρικές επιδρομές δεν θα μπορούσαν έφιπποι να διαφεύγουν εύκολα.

 

Το τείχος του Βερολίνου γίνεται υψηλότερο σε κάποια σημεία (εδώ, Οκτώβρης του 1961) Γκρεμίστηκε το 1989 και -το κυριότερο- γκρεμίστηκε στην ουσία από εκείνους που το έχτισαν, τους «από μέσα».

 

Αφρικανοί μετανάστες στα τείχη της Ισπανίας στη Θέουτα και την Μελίγια. Καμιά φορά καταφέρνουν και περνούν  και τα τρία διαδοχικά πανύψηλα τείχη, αλλά οι Ισπανοί τους δέρνουν και τους πετάνε κυριολεκτικά πίσω  στη Μαροκινή πλευρά του τείχους.

 

Τείχη Ισραήλ έναντι Παλαιστινίων  -τα τείχη ήταν το τελευταίο όπλο που χρειάστηκε το Ισραήλ για να οριοθετήσει καταστάσεις. Ειναι εκεί ακλόνητο γιατί έτσι το θέλει η διεθνής διπλωματία και κυρίως οι Αμερικανοί

Ο Αδριανός έχτισε κι εκείνος τείχη στη βόρειο Αγγλία μάλλον για να ορίσει τα βορειοδυτικά όρια της αυτοκρατορίας το 120 μ.Χ. παρά για να αποτρέψει εισβολές Ελάχιστες εισβολές σημειώθηκαν όσο η Ρώμη ήταν ισχυρή. Οταν έπαψε να είναι, τα τείχη δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα και οι Ρωμαίοι ουσιαστικά τα μάζεψαν και έφυγαν.

 

Τείχη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό. Οι Μεξικανοί μετανάστες αλλά και οι Λατινοαμερικανοί έμποροι ναρκωτικών έσκαψαν τούνελ από κάτω.

 

Τειχος που χωρίζει βόρειο και νότιο Κορέα. Αμέτρητα τα τούνελ από κάτω….

 

 

Οι Ρουμάνοι έχτισαν τείχη γύρω από συγκροτήματα πολυκατοικιών στα οποία ζουν Ρομά….

 

 

‘Αλλο ένα  απολύτως αναποτελεσματικό τείχος, εκείνο που υψώθηκε το 1969 στο Μπέλφαστ «για την ειρήνευση μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών» στη Βόρειο Ιρλανδία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here