Τι λέει η κυβέρνηση για την επίσκεψη Ομπάμα: Υψηλές προσδοκίες για ρύθμιση χρέους πριν τη λήξη της θητείας του

 

Μεγάλες προσδοκίες έχει η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, λίγο πριν εκπνεύσει και επίσημα, τον Ιανουάριο, η 8ετής θητεία του στον Λευκό Οίκο. Οπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η επιλογή του να επισκεφθεί αμέσως μετά το Βερολίνο, καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος, ως το τέλος του έτους.

Η αμερικανική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαια σημαντική, δεν σημαίνει όμως ότι θα επιτευχθεί η ελάφρυνση, καθώς αυτό είναι ζήτημα πολλών άλλων και διαφορετικών παραγόντων, όπως η ΕΕ, τα κράτη-μέλη, η Γερμανία και το ΔΝΤ.

Το γεγονός ότι η πάγια θέση των ΗΠΑ ήταν εξ αρχής υπέρ μιας πιο αναπτυξιακής και λιγότερο περιοριστικής πολιτικής αλλά δεν εισακούσθηκαν από το Βερολίνο, περιορίορίζει εκ των πραγμάτων την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει απτό αποτέλεσμα στο χρέος.

Η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια και αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Γερμανία, απομακρύνουν αυτή την εκδοχή, καθώς ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δεν διστάζει να επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Υπάρχει κι ένα ακόμα λόγος που ο Ομπάμα θέλει να τακτοποιήσει τα όποια προβλήματα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας και επιρροής τους στην ταραγμένη περιοχή και γι αυτό, θέλουν να λυθούν όλα τα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αναταράξεις και αποσταθεροποίηση. Στην ίδια λογική περιλαμβάνεται και η θέση των ΗΠΑ να αντιμετωπισθεί συλλογικά από την ΕΕ το προσφυγικό και να μην αφεθεί μόνη της η Ελλάδα.

Τι λένε οι κυβερνητικοί κύκλοι

«Στο πλαίσιο του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα (15-16 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια το Βερολίνο. Η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί τις δύο αυτές πρωτεύουσες στο τέλος της θητείας του, και μάλιστα την Αθήνα πριν το Βερολίνο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη. Αυτή μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα», τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι. Και συνέχιζαν:

«Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα θα βρεθεί, ο ρόλος της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας. Αυτή η εξέλιξη, έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν. Από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Με επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Τα κυβερνητικά στελέχη κατέγραψαν μάλιστα  τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού που αναβάθμισαν, όπως λένε, το κύρος της χώρας στο εξωτερικό:

Αναγνώριση του ενισχυμένου ρόλου και της αποτελεσματικής και καθολικά αναγνωρισμένης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής  της Ελλάδας αποτελεί η χωρίς ανάλογο προηγούμενο σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και επισκέψεων στην Ελλάδα σε ενάμιση μόλις χρόνο:

  • Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, η πρώτη μετά από 17 χρόνια και 4η στην ιστορία, σε συνέχεια των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη και τη Βαρσοβία,
  • Τρεις συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε Ρωσία και Ελλάδα, καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα,
  • Δύο επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου Ολάντ και του Πρωθυπουργού Βαλς στην Αθήνα,
  • Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι,
  • Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο για την ανάδειξη της προσφοράς του ελληνικού λαού στο προσφυγικό,
  • Τριμερείς Σύνοδοι Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ,
  • Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν και συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της χώρας,
  • Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σερβία και την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών. Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν, επίσης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το Προσφυγικό.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα «θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».

Με τις διακοινοτικές συνομιλίες να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και την Ελλάδα να έχει λόγο σε ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων, το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει, επίσης, βασικό θέμα στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τον Αμερικάνο Πρόεδρο.

Επιπλέον, η προσφυγική κρίση παραμένει ένα φλέγον ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας που πυροδοτεί εξελίξεις με τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα και την ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες.

Παράλληλα, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η Δημοκρατία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας.

Η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται. Οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται. Καθίσταται, έτσι, πρόδηλο ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν «αναξιόπιστης κυβέρνησης» απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here