Τι είχε γίνει στο Κομμένο στις 16 Αυγούστου του 1943

Το Κομμένο το εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι ναζί και το παρέδωσαν στις φλόγες χωρίς έλεος, ένα ολόκληρο χωριό, 316 ψυχές.  Η τραγική σελίδα του Κομμένου μένει ζωντανή και καίει άσβηστη φλόγα στη μνήμη των 100 περίπου κατοίκων του που έζησαν τη φρίκη και βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Το Κομμένο είναι μια διαρκής καταγγελία της βίας και της βαρβαρότητας.  Στις 16 Αυτουστου του 1943 οι Γερμανοί είτε επειδή πίστευαν ότι ήταν χωριό ανταρτών είτε σε αντίποινα είτε επειδή ήξεραν ότι έπαιρναν απο εκεί τρόφιμα ο ΕΔΕΣ καιο ΕΛΑΣ, σκότωσαν και έκαψαν γυναίκες και παιδιά

Η ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ

Η κ. Δήμητρα Αποστολου ήταν από τους λίγους που επέζησαν της σφαγής 316 αμάχων στο Κομμένο

Να πώς θυμάται η ίδια τα γεγονότα:

«Τι να πω… Έζησα, πώς έζησα. Ήταν να ζήσω, το ’γραψε η τύχη μου, άλλη εξήγηση πού να βρω να την πω. Μια οικογένεια κόσμος χάθηκε μ’ ένα πέρασμα: μάνα, πατέρας, γιαγιά, δύο αδερφάκια, εγώ γλίτωσα. Κι ας γυρόφερνα σα χαμένη μέσα στο χαλασμό και στις σφαίρες. Κι ας έστησαν το πολυβόλο και μου ρίχνανε οι Γερμανοί πάνω στον όχτο. Τίποτα! Μήπως όμως και καταλάβαινα τι γίνεται; Πέρασε πολύς καιρός για να χωρέσει εδώ στο μυαλό μου τι ήταν αυτό που περάσαμε.

Ήμουν οχτώ χρονών εκείνον τον Αύγουστο του ’43. Το σπίτι μας στο έμπα του χωριού. Απ’ την εκκλησιά εκατό βήματα. Ξημέρωσε η Δευτέρα 16 Αυγούστου, μια μέρα μετά το πανηγύρι μας. Μπονόρα σηκωθήκαμε ανάστατοι όλοι στο πόδι. Μας ξύπνησαν τ’ αυτοκίνητα των Γερμανών που στάθμευσαν δίπλα στην εκκλησιά και πήδησαν από μέσα οι στρατιώτες ζωσμένοι με όπλα και χειροβομβίδες. Ήμασταν άμαθοι τότε από τέτοια. Είπαμε ήρθαν να πάρουν κότες κι αβγά, όπως έρχονταν οι Ιταλοί. Πού να ξέρουμε κι εμείς τι μας περίμενε!

Έρχεται ο μπάρμπας μου ο Αντώνης, ο αδερφός του πατέρα μου.
Αντώνη, του λέει ο πατέρας μου, δε βλέπω καλά πράματα, να πάρουμε τα παιδιά και να φύγουμε.
Όχι, μωρέ, δεν είναι τίποτα. Καθίστε μέσα, απάντησε εκείνος. Είναι Ιταλοί που ήρθαν να πάρουν κότες και αβγά.

Δεν την τέλειωσε την κουβέντα του κι άρχισε ο χαλασμός. Τουφεκίδι και σκοτωμός. Αυτοί κύκλωσαν το χωριό κι έπιασαν τα στενά και τους δρόμους. Δεν μπορούσαμε πια να ξεφύγουμε. Κι άρχισαν μετά να βαρούν στο σταυρό και να γίνεται γύρω μας κόλαση. Ο πατέρας μου γυρόφερνε στο σπίτι ανήσυχος. Κι εκεί στην αυλή μας ήρθε μια ριπή απ’ το στενό πίσω, τον πήρε και τον ξάπλωσε κάτω. Ξεψύχησε αμέσως. Εμείς σηκωθήκαμε και κλαίγαμε απάνω του. Τον πήρε απ’ τις μασχάλες η μάνα μου και τον τράβηξε μέσα.
– Μην κλαίτε, μας λέει, άθελα τον σκότωσαν τον πατέρα σας. Πηγαίνετε και ξαπλώστε στο κρεβάτι.
Τη γιαγιά μου τη σκότωσαν λίγο πρωτύτερα. Τη βρήκαν οι σφαίρες και της άδειασαν το μισό κεφάλι. Έπεσε στην αυλή πρώτη. Κι ύστερα ήρθαν και της βάλαν φωτιά. Με τα ίδια τα μάτια μου την είδα να καίγεται. Πώς καίγεται το δαδί; Έτσι καιγότανε κι η γιαγιά μου.
Χωθήκαμε μέσα τα τρία αδέρφια και λουφάξαμε κλαίγοντας στο κρεβάτι. Μα είχαμε το κεφάλι μας έξω απ’ τα στρώματα και τα βλέπαμε όλα. Ήρθαν δυο πάνοπλοι Γερμανοί και βρήκαν τη μάνα μου στην αυλόπορτα.
– Μη με σκοτώνετε, τους παρακάλεσε, έχω μικρά παιδιά, είπε κλαίγοντας κι έδειξε προς το μέρος μας.
Καμιά λύπη. Της έριξαν μια ριπή και τη γκρέμισαν κάτω. Και την αφήσανε εκεί κι έφυγαν. Πέρασε κάπου μισή ώρα κι εμείς δεν κουνηθήκαμε απ’ το κρεβάτι. Ήρθαν μετά κάποιοι άλλοι στρατιώτες στο αυλή μας και στάθηκαν πίσω απ’ τ’ ανοιχτό παράθυρο. Εκεί ακριβώς που ακούμπαγε το κρεβάτι στον τοίχο. Δίπλα μου είχε λουφάξει ο Ευγένιος, έντεκα χρονών, και στα πόδια μου ο Νίκος, τριών χρονών. Έριξαν μια χειροβομβίδα πάνω στο μαξιλάρι μας. Έσκασε στο κεφάλι μου εκείνη, στο μαξιλάρι ακριβώς που ακουμπούσα. Σκοτώθηκαν και τα δύο μου αδέρφια κι εμένα δε με πήρε ούτε ένα βλήμα, δεν είχα ούτε μια γρατσουνιά. Το μικρότερο αδερφό μου τον είδα να βγάζει καπνό κι αίμα απ’ το στόμα του. Το μεγαλύτερο τον πήραν τα βλήματα στο χέρι και στην πλάτη και του άνοιξαν τρύπα, έκλαψε, έκλαψε λίγο και μετά πέθανε.
Έμεινα εκεί μόνη μου. Πέντε άνθρωποι σκοτωμένοι στο σπίτι μου, οι Γερμανοί να πηγαίνουν και να ’ρχονται κι εγώ στο κρεβάτι στρωμένη. Δεν ξέρω πόση ώρα πέρασε όταν ήρθε ένας ντυμένος στρατιωτικά, με κράνος, με όπλα, κανονικά, Γερμανός ήταν, Έλληνας; δεν κατάλαβα. Με ξεσκεπάζει και
Μη φοβάσαι, μου λέει στα ελληνικά, κάτσε αυτού, δε θα σε πειράξουν.
Αλλά πού εγώ; Σηκώνομαι και πάω δίπλα στην αυλή του μπάρμπα μου του Αντώνη. Τον βλέπω γυρτό πάνω στο φράχτη. Μαζεμένος και σκεπασμένος με το σακάκι του.
– Τι κάνεις εδώ; τον ρωτάω σκύβοντας πάνω του.
Μ’ αγκάλιασε αυτός.
– Μου ’ριξαν μια ριπή, μου ’χουν το χέρι και το ποδάρι κομμένο. Πήγαινε μέσα, μου λέει.
– Πού να πάω; του κάνω, τους σκότωσαν όλους, δεν έμεινε κανένας.
– Καλά, μου λέει, πήγαινε μέσα και κάτσε στο κρεβάτι, θα φύγουν αυτοί, θα ’ρθω κι εγώ και θα κάτσουμε το βράδυ μαζί.

Φεύγω και πάω στ’ άλλα σπίτια της γειτονιάς, ήθελα να παίξω, τόσο μου ’κοβε το κεφάλι, αλλά ήξερα κι εγώ τι γινόταν, είπα πως σκότωσαν τους δικούς μου μονάχα και θα φύγουν, ήξερα εγώ πως σκότωσαν όλο τον κόσμο;

Τον μπάρμπα μου τον Αντώνη δεν τον ξανάδα. Ή πέθανε ή πέρασαν ξανά και τον αποτελείωσαν. Παίρνω το δρόμο για τα χωράφια μας. Χαμός πίσω μου. Φωτιές και καπνοί, κλάματα, θρήνοι, εκρήξεις, φωνές, σφαίρες, αμέτρητες σφαίρες παντού, πανδαιμόνιο. Φτάνω εκεί στη στροφή, βλέπω σκοτωμένη και ξαπλωμένη στο δρόμο τη θεία Γούλαινα. Πήγε πρωί να πάρει νερό στο ποτάμι και γύριζε σπίτι της κουβαλώντας στο κεφάλι τον τσίγκο. Τη γαζώσανε οι σφαίρες, πέρα ο τσίγκος, πέρα η θεία Γούλαινα. Την άγγιξα και τη γύρισα. Δεν άντεξα και συνέχισα μέσα στο χαμό και στη νίλα.
Φτάνω σ’ ένα χαντάκι, σχεδόν έξω απ’ το χωριό. Δεκαπέντε νοματαίοι σκοτωμένοι και πεσμένοι όπως να ’ναι. Οικογένεια ολόκληρη. Και δύο κοπέλες σκοτωμένες κι όρθιες στο χαντάκι. Τις σκότωσαν και τις έστησαν όρθιες. Πού να καταλάβω κι εγώ πώς και γιατί βρέθηκαν όρθιες; Άκουσα αργότερα πως κάποιοι Γερμανοί στρατιώτες σκότωναν και βίαζαν τις κοπέλες. Το μυαλό μου σταμάτησε κι η ψυχή μου αποξενώθηκε. Δεν ένιωθα τίποτε. Έβλεπα τους σκοτωμένους κι έφευγα, λες και δεν καταλάβαινα. Γύριζα να πάω σπίτι μου, έφτανα απέξω κι άλλαζα δρόμο. Ίσαμε δέκα φορές πήγα κι ήρθα, σα να μην ένιωθα τι γίνεται γύρω μου.

Ξαναπάω στο χωράφι μας και φτάνω μπροστά σ’ ένα μικρό ύψωμα. Μ’ έτρωγε η περιέργεια κι ανέβηκα για να δω από εκεί. Με είδαν οι Γερμανοί από πέρα κι έστησαν το πολυβόλο. Κι άρχισαν να μου ρίχνουν ριπές. Περνούσαν οι σφαίρες σφυρίζοντας ξυστά δίπλα μου και μου ’καιγαν τα μαλλιά μου. Δε με πήρε καμιά, λες κι ήταν θαύμα. Χώθηκα μες στα χωράφια κι έτρεχα όπου να ’ναι.

Κάποια στιγμή χτύπησε το μεσημέρι η καμπάνα. Ήταν το σύνθημα πως τέλειωσε η μάχη. Ήμουν σε μιαν άκρη κρυμμένη κι έβλεπα που μαζεύονταν στην εκκλησία για να μπουν στ’ αυτοκίνητα και να φύγουν. Είχαν και φορτηγά που τα γέμισαν ζώα, γελάδια, άλογα, ρουχισμό.

Έφυγαν κι άφησαν πίσω τους τη φωτιά και το θάνατο. Στο χωριό δεν είχα καρδιά να μπω και να δω. Βγήκα προς το καμπαναριό, δεν ήξερα ούτε τι να κάνω ούτε προς πού να πάω. Έχασα! Έκατσα μοναχή μου. Φτάνουν εκεί λίγο μετά ο Βαγγέλης Παπαλίας με το Βασίλη Γιώτη. Τους γνώριζα.

Πού πάτε, τους λέω, στο χωριό δεν υπάρχει κανένας.

Έρχονταν απ’ τα χωράφια. Οι άντρες το βράδι δεν κάθονταν σπίτια τους. Περνούσαν έξω τη νύχτα τους. Αυτοί δε με πίστευαν πως το χωριό μας έγινε στάχτη. Με πήρε ο Βαγγέλης Παπαλίας και πάμε στα σπίτια του. Τι να δούμε; Εκεί είδαμε τη Μαρία τη γυναίκα του σκοτωμένη με την κοιλιά της σχισμένη και δύο παιδιά, τι παιδιά, έμβρυα ήταν, το ένα δεξιά της και τ’ άλλο αριστερά της. Δεν τους έφτασε που τη σκότωσαν, γκαστρωμένη γυναίκα, της άνοιξαν την κοιλιά κι έβγαλαν από μέσα τα έμβρυα. Το ένα το έβαλαν στη δεξιά της και τ’ άλλο στην αριστερή αγκαλιά της…

Με πήραν το απόγεμα κάτι γειτόνισσες που γλίτωσαν και περάσαμε απέναντι απ’ το ποτάμι, γιατί φοβόμασταν πως οι Γερμανοί θα ξανάρθουν. Αλλά και τι να κάναμε στο χωριό; Μες στη στάχτη και τους σκοτωμένους; Μείναμε εκεί τρεις – τέσσερις μέρες, δεν ήξερε κανένας αν ζω ή αν πέθανα, ούτε υπήρχε και κανένας να νοιαστεί και να ψάξει για μένα, ήμουν νηστική τρεις μέρες, δεν είχα κανέναν δικό μου. Κοιμόμασταν έξω, κάτω απ’ τα πλατάνια. Είχε πάει ο μπάρμπα Βασίλης Ντάμας στο Νεοχώρι να ζητήσει λίγο αλεύρι για να φτιάξει η γυναίκα του μια κουλούρα να βάλουμε λίγο ψωμί στο στόμα μας. Με στέλνουν να πάρω νερό στο ποτάμι, βλέπω μπροστά μου τη θεία μου, την αδερφή του πατέρα μου, λες κι αναστήθηκα, ούτε ψωμί λογάριασα ούτε τίποτα, πετάω την κατσαρόλα, τα παρατάω όλα και ρίχνομαι στην αγκαλιά της.

Όταν γυρίσαμε στο χωριό, τα βρήκαμε όλα καμένα και ρημαγμένα. Δεν υπήρχε τίποτε. Τους δικούς μου κάποιοι τους έχωσαν εκεί στην αυλή, άνοιξαν ένα λάκκο και τους έριξαν όλους μέσα, τους έπαιρναν με τα φτυάρια, ήταν καμένοι, ένας σωρός στάχτη. Αλλά μερικοί έμειναν άθαφτοι μέρες. Το χωριό βρώμαγε.

Έμεινα μόνη μου. Με συμμάζεψαν τα ξαδέρφια μου και με πήραν στο σπίτι τους. Τρεις μήνες δεν άλλαξα ρούχα. Τριγύριζα μ’ ένα κομπινεζόν, όπως βγήκα απ’ το σπίτι μου την ώρα που μας έκαιγαν και μας σκότωναν.

Έζησα ορφανή. Στους πέντε δρόμους. Καμιά περίθαλψη και κανένα ενδιαφέρον. Από πουθενά. Στην εγκατάλειψη και στην καταφρόνια. Υπηρέτριες ήμασταν. Ούτε γράμματα δε μ’ άφησαν να μάθω. Αυτή είναι η μοίρα των ορφανών. Έρχονταν και μ’ έπαιρναν απ’ το περιβόλι που μας έκανε μάθημα η δασκάλα για να πάω να φυλάξω τα παιδιά και τα πρόβατα. Ξύπναγα το πρωί πρώτη, για να φτιάξω το τσάι και να πάω μετά στις γελάδες ν’ αρμέξω. Αλλά ό,τι κι αν έκανα, για όλα έφταιγα εγώ. Δεν κοιμόμουν μέσα στο σπίτι, έξω κοιμόμουν, κάτω απ’ τα δέντρα, έβαζα για μαξιλάρι μια πέτρα κι εκεί περνούσα τη νύχτα μου.

Μέχρι τα είκοσι που παντρεύτηκα δεν ήταν ζωή αυτό που έκανα, μαρτύριο ήταν. Μετά το γάμο μου με τον Ηλία μπήκαν κάπως τα πράγματα στη σειρά. Δύσκολα βέβαια, αλλά με αγάπησε ο άντρας μου και με πόνεσε, η ιστορία μου έγινε και δική του ιστορία, γεννήσαμε τα παιδιά μας, τα παντρέψαμε, ο γιος μας παντρεύτηκε Γερμανίδα, όσο μίσησα τη Γερμανία, τόσο τα ’φερε η τύχη να κάνω νύφη από εκεί, τι να γίνει, δε φταίει το κορίτσι σε τίποτε, άλλοι φταίξανε, ποιος; κανείς δε μας είπε, κανένας δεν πλήρωσε για το κακό που μας έκαναν, τα ’φτιαξαν οι μεγάλοι όπως ήθελαν, σα να μας έλεγαν να ξεχάσουμε, αλλά ο πόνος αυτός δε φεύγει ποτέ. Υπάρχει εδώ μέσα, βαθιά στην ψυχή μου, δεν περνάει, ξέρεις τι είναι να τους χάσεις όλους έτσι δα, μέσα σε μια στιγμή, και να τρέχεις σαν έρμο άλογο μες στα χωράφια κι ως τα είκοσι να περνάς τα πάθη του Ιησού Χριστού;

Τι να πω; Κανένας δε νοιάστηκε, κανένας δε φρόντισε. Κανένας δεν ήρθε να μας πει μια κουβέντα γλυκιά. Μόνοι μας όλα. Και τα βράδια να πεταγόμαστε πάνω και να μη βρίσκουμε πουθενά απαντοχή και ησυχία…

Τα θυμάμαι όλα, σαν να ήταν τώρα δα, όλο το σκηνικό το ’χω μπροστά μου. Δεν ήταν ένα κακό όνειρο ούτε ένας εφιάλτης. Ήταν η ίδια η πραγματικότητα. Που την άντεξα. Γιατί δε γινόταν αλλιώς.

Η ανωτέρω μαρτυρία είναι από την την σελίδα martiriko-kommeno.gr τη οποία μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ

Επό εκεί είναι και το ιστορικό για το τι συνέβη τότε:

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

«Το Κομμένο ήταν ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Αράχθου. Πεδινό έδαφος, πνιγμένο στα νερά, τα έλη και την πυκνή βλάστηση, δεν ανέπτυξε κάποια αξιόλογη αντιστασιακή δράση, συμμετείχε απλά στον αγώνα εξασφαλίζοντας τρόφιμα για τα ένοπλα τμήματα των ανταρτών, που η έδρα τους βρισκόταν στις ορεινές περιοχές. Αν και λειτουργούσαν οι υπεύθυνοι και των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων, του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Α.Μ., ωστόσο, μεγαλύτερη επιρροή και ουσιαστικότερο έλεγχο ασκούσε, όπως και σε όλα τα χωριά της πεδινής περιοχής, ο Ε.Δ.Ε.Σ. Τον Αύγουστο, ωστόσο, του 1943 σημειώνεται μια περίεργη κινητικότητα, καθώς ένα τμήμα του Ε.Λ.Α.Σ. έρχεται στο Κομμένο και ζητά απ’ τις αρχές να μεριμνήσουν για την τροφοδοσία του με μεγάλες ποσότητες αγαθών.

Οι αρχές αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά του, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι δε διαθέτουν τόσο μεγάλες ποσότητες αγαθών, καθώς παράλληλα τροφοδοτούσαν και τις δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. Μπροστά στην επιμονή των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ., οι υπεύθυνοι του Ε.Δ.Ε.Σ. ζήτησαν υποστήριξη και ενίσχυση από τις δικές τους δυνάμεις, οι οποίες δεν καθυστέρησαν να εμφανιστούν στο χωριό και να απαιτούν από τους άλλους να αποχωρήσουν χωρίς τα τρόφιμα που είχαν παραγγείλει. Οι συζητήσεις και οι διενέξεις δεν έφερναν αποτέλεσμα, ενώ οι μέρες περνούσαν και τα πράγματα γίνονταν επικίνδυνα για το Κομμένο.

Στις 12 Αυγούστου, λίγο πριν το μεσημέρι, ένα γερμανικό αυτοκίνητο έφτασε στο Κομμένο, για να ερευνήσει αν πράγματι στο Κομμένο δρούσαν ομάδες ανταρτών, όπως έλεγαν οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει. Φαίνεται όμως πως οι γερμανικές αρχές γνώριζαν πως στην περιοχή του Κομμένου λάβαινε χώρα ένα ιδιότυπο είδος εμπορίου ή λαθρεμπορίου. Έμποροι από τη Λευκάδα μετέφεραν με τις βάρκες τους λάδι, πατάτες, σταφύλια κλπ. και τα προωθούσαν στους πληθυσμούς των χωριών που γειτόνευαν με τον ποταμό ’ραχθο, στις όχθες του οποίου αγκυροβολούσαν και διανυκτέρευαν. Ένα μέρος από τα προϊόντα τους κατέληγε στους αντάρτες, είτε με αμοιβή είτε με εξαναγκασμό.

Ακριβώς τη μέρα και την ώρα εκείνη στην πλατεία του χωριού αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Λ.Α.Σ. είχαν στήσει τα όπλα τους και κάθονταν κάτω απ’ τα δέντρα. Όταν οι Γερμανοί αξιωματικοί βρέθηκαν μπροστά στην εικόνα αυτή, έκαναν αμέσως στροφή και έφυγαν από το χωριό, με τη βεβαιότητα πως οι πληροφορίες τους ήταν βάσιμες και αναμφίβολες. Κάποιες γυναίκες, μάλιστα, έσπευσαν από φόβο να μαζέψουν και να κρύψουν τα όπλα, αλλά φαίνεται πως η κίνησή τους αυτή έγινε αντιληπτή από τους Γερμανούς. Κάποιος απ’ τους σκοπούς ετοιμάστηκε να πυροβολήσει εναντίον τους, αλλά εμποδίστηκε από κάποιον ανώτερό του, ενδεχομένως για να μην εκληφθεί η ενέργεια αυτή από τους γερμανούς ως εχθρική πράξη ή για να αποφευχθούν τυχόν αντίποινα σε βάρος του χωριού.

Από τη στιγμή εκείνη οι κάτοικοι όμως φοβώνται (και σωστά) ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Έντρομοι  κουβάλησαν τ’ αγαθά τους και τα ‘κρυψαν στα χωράφια τους, στα οποία διανυκτέρευαν και οι ίδιοι, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Λάμπρος Ζορμπάς ζήτησε την άλλη κιόλας μέρα από τις Ιταλικές και τις συνεργαζόμενες με τους κατακτητές αρχές της πόλης, να πληροφορηθεί σχετικά με την τύχη του χωριού. Οι αρχές τον διαβεβαίωσαν πως το χωριό του δεν είχε να φοβηθεί τίποτε, γιατί οι αντάρτες δεν ήταν κάτοικοι του Κομμένου. Στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου, γιόρταζαν το πανηγύρι τους.

Τα χαράματα, ωστόσο, της 16 Αυγούστου εκατό άντρες, κατά τον ’γγλο ιστορικό Mark Mazower, 400 κατά τον dhmos giannisΚομμενιώτη γυμνασιάρχη Στέφανο Παππά, του 12 λόχου του 98 Γερμανικού Συντάγματος, το οποίο έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας, μια μικρή κωμόπολη, σταθμεύουν έξω από το Κομμένο. Αποστολή του 12 λόχου ήταν η εξόντωση των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή και η εξαφάνιση του χωριού που τους υποστήριζε και τους προμήθευε με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για την αντίστασή τους εναντίον των Γερμανών. Διοικητής του 98 Συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, που παινευόταν πως μετέτρεψε το 98 σε σύνταγμα για τον Χίτλερ. Αυτός την προηγούμενη μέρα συγκέντρωσε τους γερμανούς στρατιώτες για να τους ανακοινώσει πως Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Κομμένο και όφειλαν, γι’ αυτό, να δράσουν αμέσως για σκληρά μέτρα εναντίον των ανταρτών και ξεκλήρισμα του χωριού που είχαν το λημέρι τους.

Διοικητής του 12 λόχου ήταν ο υπολοχαγός Ρέζερ, πρώην στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ. Οι στρατιώτες ήταν στο σύνολό τους κληρωτοί.

Με την ανατολή του ήλιου, αφού πρώτα πήραν το πρωινό τους και κύκλωσαν το χωριό, οι μονάδες εφόδου έλαβαν με δύο φωτοβολίδες το σύνθημα και άρχισαν να βάλλουν με όπλα, με πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφηναν τίποτε όρθιο. Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με μιαν απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους, πριν ακόμη ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. ’ Άλλοι έτρεχαν στους δρόμους να σωθούν και έπεφταν από τις σφαίρες που θέριζαν το χωριό. Ανθρώπινα σώματα κόπηκαν στα δυο ή διαλύθηκαν και δε βρέθηκαν ποτέ. Φαίνεται πως η διαταγή ήταν σαφής: να μη μείνει τίποτε ζωντανό σ’ ένα χωριό που αποτελούσε φωλιά των ανταρτών.

Έξι ώρες κράτησε η σφαγή. Δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό γέμισε πτώματα, που μερικά έμεναν άθαφτα για αρκετές μέρες, αφού δεν απέμεινε κανείς ζωντανός απ’ τους συγγενείς για να τους θάψει. Πρόχειρα και στον τόπο ακριβώς της σφαγής άνοιξαν λάκκους κι έριξαν τους νεκρούς μέσα, για να μην τους φάνε τα σκυλιά και τα όρνια και να μην πέσουν αρρώστιες αγιάτρευτες στο χωριό. Όσοι σώθηκαν έπρεπε ν’ αντέξουν και ν’ αφήσουν γι’ αργότερα τα δάκρυα και τον πόνο.
Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος τη κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον koliokotsis nikosΠαχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν. Τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που είχαν φύγει μόλις πριν λίγα λεπτά για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα. Οι ναζί δε σεβάστηκαν και δε λογάριασαν τίποτε και κανέναν. Σκότωσαν και τη νύφη την Αλεξάνδρα και το γαμπρό το Θεοχάρη.
Όσοι πρόλαβαν και πετάχτηκαν έξω απ’ τα σπίτια τους, έτρεχαν να σωθούν στα χωράφια ή να κρυφτούν χωμένοι στα βαθιά χαντάκια. Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς το ποτάμι. Πλήθος κόσμου έτρεχε κατά εκεί.  ‘Αλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν.  ‘Αλλοι κρέμονταν απ’ τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ’ τον εφιάλτη. Κι εκεί πνίγηκαν σχεδόν όλοι όσοι μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου, σχεδόν είκοσι άτομα. Κι ο θρήνος κι οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το Κομμένο.

Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι πως οι γερμανικές υπηρεσίες, στα επίσημα έγγραφά τους, έκαναν λόγο για ληστές και αντάρτες στο Κομμένο και προετοίμασαν τους στρατιώτες για μια μεγάλη αναμέτρηση με τις δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων. Και το τραγικό πως εδώ μέσα δε βρήκαν την παραμικρή αντίσταση, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός εναντίον τους, παρά μόνο ακούγονταν τα βογκητά, οι λυγμοί και οι θρήνοι των έντρομων άμαχων κατοίκων του χωριού από τους δικούς τους μονάχα πυροβολισμούς και το δικό τους θανατικό.

Μέσα σ’ ένα πρωί το Κομμένο μέτρησε 317 θύματα μιας θηριωδίας και μιας βαρβαρότητας που δεν την αντέχει ακόμη και να την ακούει κανείς. Εξοντώθηκαν 20 οικογένειες, εκτελέστηκαν 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, θανατώθηκαν 119 γυναίκες.
epizontes1

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here