Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Με εκτενή αναφορές για τη χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού ασχολείται σήμερα γερμανικός Τύπος. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η Handelsblatt κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Τσίπρας σκέφτεται ένα δημοψήφισμα», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.
Η FAZ σχολιάζει σε άρθρο της ότι «Ο Τσίπρας απειλεί με δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας»
ενώ η Die Zeit γράφει ότι ο Αλ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας.

Η Βild, έχει ως τίτλο μια από τις ατάκες του έλληνα πρωθυπουργού: «Η πολιτική της Μέρκελ έναντι της Ελλάδας έχει αποτύχει». Μόλις την Κυριακή, υποστηρίζει η Bild, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακαλούσε τη γερμανίδα καγκελάριο τηλεφωνικά για άμεση οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. «Τώρα όμως φωνασκεί σε τηλεοπτική συνέντευξη και στάζει δηλητήριο για τη Μέρκελ».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην καγκελάριο λέγοντας ότι «η Μέρκελ είναι πολιτικά αποδυναμωμένη, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι η πολιτική των τελευταίων χρόνων έναντι της Ελλάδας δεν λειτούργησε».

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τον εαυτό του θύμα καθώς και ότι τυγχάνει άδικης μεταχείρισης από το Eurogroup και την ΕΚΤ, γράφει επίσης η Bild σχολιάζοντας: «Στη συνέντευξη αυτή ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν διαφορετικός σε σχέση με παλαιότερα. Η μαχητική του διάθεση δεν υπάρχει πια, η εμφάνισή του δεν είναι έξυπνη. Κατά διαστήματα ο Τσίπρας έδειχνε κουρασμένος, συγχυσμένος και οργισμένος. Προφανώς καταβεβλημένος από τις τελευταίες εβδομάδες».

Δεν λείπουν βέβαια και συγκεκριμένα άρθρα, αναλύσεις και συνεντεύξεις στα οποία ο γερμανικός Τύπος κάνει ανάλυση για την πορεία της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-δανειστών.

Η Welt αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δεσμεύτηκε ακόμη μια φορά για την πολυαναμενόμενη και πολλάκις υποσχεθείσα λίστα των μεταρρυθμίσεων. Διαπραγματευτικοί κύκλοι των Βρυξελλών, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστούν οι νέες προτάσεις στο EuroWorking Group.

«Ο Τσίπρας γνωρίζει το διακύβευμα», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι. Η Welt σχολιάζει ότι η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί πολλές φορές στο παρελθόν νέες μεταρρυθμίσεις, εντούτοις τους τελευταίους μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μέλος της γερμανικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται μάλιστα η εφημερίδα, λέει χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύθηκε ούτε το μομέντουμ μετά τις εκλογές για να ασκήσει μια πραγματική αριστερή πολιτική και να ξεζουμίσει τους πλούσιους φοροφυγάδες, αλλά ούτε και παρουσίασε στους ευρωπαίους εταίρους μεταρρυθμίσεις». Ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά, ίσως και όχι, σχολιάζει η Die Welt.

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών καλούν σήμερα εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ελέγξιμες και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. «Το να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση να ποντάρει στο χρόνο είναι ανεύθυνο έναντι του ίδιου του λαού της», υποστηρίζει σήμερα προς την Bild o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης για τα δημοσιονομικά Έκχαρντ Ρέμπεργκ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here