Τι απαντούν τα κόμματα στη πρόταση Τσίπρα για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών

Οι περισσότεροι αρχηγοί, πλην του γ,γ, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, θα ανταποκριθούν στη πρόσκληση γ και θα μετάσχουν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, όπως δηλώνουν η συμμετοχή τους θα είναι μάλλον τυπική, αφού όπως δηλώνουν δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης και το περιεχόμενο του διαλόγου και της συνεννόησης που ζητά και επομένως αρνούνται  δώσουν άλλοθι στις ενέργειες και τη πολιτική της. 

Τα βασικά θέματα του εθνικού διαλόγου αποτελούν το προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ  Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».

Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης΄, όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές»

Οπως υπογράμμισε,  «ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», προσθέτει και σημειώνει πως η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, «ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία».«Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε» υπογραμμίζει.

ΚΚΕ: Γιατί δεν συμμετέχουμε

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης» κάνει λόγο το ΚΚΕ, επισημαίνοντας  ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν ‘εθνικής ομοψυχίας’, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

» Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής:

«Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Το Ποτάμι

Ο  επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης σε μήνυμα μέσω Facebook, με τίτλο «Τα δανεικά τέλος», σημειώνει:

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

» Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου.

» Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Η κ. Φ. Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Συμπαράταξη, δήλωσε ότι θα μετάσχει αλλά θα αποδοκιμάσει τις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here