Τι απαντά ο Ρέντζι στο αίτημα Ερντογάν να πάψει η έρευνα κατά του γιού του

Μ’ ένα δηκτικό τιτίβισμα στο τουίτερ ο ιταλός πρωθυπουργός στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα-απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος με συνέντευξή του στη Rai, ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της Μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται «Κράτος Δικαίου»», ήταν η απάντηση του ιταλού πρωθυπουργού.

Το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν είχε αναφερθεί μεταξύ των βασικών υπόπτων του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε συθέμελα την κυβέρνηση και την οικογένεια Ερντογάν στα τέλη του 2013.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η Εισαγγελία της Μπολόνια, έπειτα από καταγγελία, διέταξε τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε βάρος του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει μετακομίσει οικογενειακώς από τον Οκτώβριο του 2015 στην Ιταλία, με το τουρκικό καθεστώς να διαψεύδει τότε τη φημολογία ότι επρόκειτο περί «φυγής», λόγω σκανδάλων, αλλά απέδιδε την αναχώρησή του από την Τουρκία στην ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής σε πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και συγκεκριμένα στο Johns Hopkins’ School of Advanced International Studies (SAIS), όπου είχε ξεκινήσει διδακτορικό το 2007.

Στην καταγγελία που κατατέθηκε τότε από τον δικηγόρο Μασιμιλάνο Ανέτα ζητείται να ερευνηθούν τυχόν χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τον Μπιλάλ Ερντογάν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει θέμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα προήλθε από επιχειρηματία, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό και ο οποίος δηλώνει θύμα πολιτικών συμφερόντων του Ερντογάν, με το τουρκικό κράτος να έχει κατασχέσει την οικογενειακή του εταιρεία.

«Είμαι στην Ιταλία προσωρινά για να τελειώσω τη διδακτορική μου διατριβή. Έρχομαι στη χώρα μου όποτε βρίσκω την ευκαιρία και θα συνεχίσω να το κάνω. Θα επιστρέψω όταν τελειώσω τη διατριβή μου και Θεού θέλοντος θα μείνω στη χώρα μου έως την τελευταία αναπνοή μου» δήλωσε ο ίδιος αρνούμενος ότι «τράπηκε σε φυγή» παραμονές των εκλογών της 1η Νοεμβρίου του 2015.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here