Την Τετάρτη ο Λαβρόφ στην Αθήνα, με «μενού» ενέργεια, Συρία, Κυπριακό

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Ομπάμα, έρχεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η ενέργεια και προφανώς η περίπτωση του αγωγού ρώσικου φυσικού αερίου, η κατασκευή του οποίου ενεργοποιήθηκε πάλι μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας, οι εξελίξεις στη Συρία και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Σ. Λαβρόφ θα υπογράψει με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο υπουργείων για την τριετία 2017 – 2019. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι φειδωλό στις ανακοινώσεις του σχετικά με την επίσκεψη Λαβρόφ, στην ατζέντα ξεχωρίζει η εξέταση της πορείας των διμερών σχέσεων «στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της Ενέργειας και των επενδύσεων».

Οι δυο πλευρές θα αναφερθούν επίσης «σε περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», με κορυφαίο θέμα τη Συρία, όπου η Ελληνική πλευρά θα επισημάνει την ανάγκη άμεσης ειρήνευσης και εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Ενα άλλο σοβαρό θέμα που θα συζητηθεί είναι το Κυπριακό όπου οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, συνεχίζονται εντατικά.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, το ΥΠΕΞ διαρρέει επίσης ότι «ένα από τα μηνύματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εκπέμψει, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία», κρίνοντας ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας».

Σημειωτέον, μετά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Στη συνέχεια, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία». Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here