Την αυστηροποίηση του πλαισίου του ισχύοντος «αντικαπνιστικού νόμου» προανήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Για τον «αντικαπνιστικό νόμο» μίλησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές».

Ακόμη ο υπουργός Υγέιας σημείωσε ότι «θα υπάρξει αυστηροποίηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, μέσω και της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2014 για τα καπνικά προϊόντα, αλλά και του πρωτοκόλλου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων» και κατέληξε, λέγοντας ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας αλλά απαιτείται ο συντονισμός της δράσης πολλών υπουργείων».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας ανέπτυξε την ερώτησή του, ζητώντας παράλληλα να συσταθεί μια «εθνική στρατηγική εναντίον του καπνίσματος», κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «προωθεί ενεργητικά το κάπνισμα δια του παραδείγματος, όταν υπουργοί και γιατροί καπνίζουν μπροστά στις κάμερες και δεν υπάρχει κανενός είδους αποδοκιμασία. Εάν αυτό συνέβαινε σε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό και επιστημονικό σεισμό».

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο ότι «το κάπνισμα αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά», και επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη εκπόνησης «εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων παρενεργειών», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εφαρμογής του ισχύοντος νόμου. «Είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα» ανέφερε ο κ. Ξανθός ενώ τόνισε ότι τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και ένα μεγάλο μέρος των καπνιστών θα παρέχουν στήριξη, ενώ ο υπουργός Υγείας τόνισε κλείνοντας ότι «το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος από μία τέτοια κίνηση είναι πολύ μεγάλο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here