Τηλεφώνημα συμπαράστασης Γιούνκερ σε Τσίπρα για προσφυγικό

 

Τηλεφωνική συμπαράσταση από τον πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο θέμα του προσφυγικού, δέχθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός αργά σήμερα το βράδυ. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον Ενικό, ο κ. Γιούνκερ του εξέφρασε την πλήρη διαθεσιμότητα της Ευρωπαικής Επιτροπής να κάνει ότι χρειασθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

«Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.

Οσον αφορά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, είπε ότι στόχος είναι να βρεθεί μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δεν φταίει η Τασία, άδικη κριτική στη Μέρκελ

Οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου και καταλόγισε  ευθύνη στη Δύση επειδή διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή. Επίσης χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.

«Οι Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή έσωσαν χιλιάδες ζωές» ανέφερε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι οι μεταναστευτικές ροές κινούνται προς την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς πολλά νησιά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ήταν ποτέ αντίθετη με το να αναλάβει δράση η Frontex, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη στην Ε.Ε. για τα hotspots και την ταυτοποίηση προσφύγων, με τα κράτη – μέλη να επικαλούνται έκθεση της Κομισιόν που είχε γίνει τον Νοέμβριο. «Πράγματι τον Νοέμβριο, που έγινε το report δεν είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε αρκετά», παραδέχθηκε, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στη Frontex, τονίζοντας ότι τότε είχε κάνει δεκτό μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών αιτημάτων.

Με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα blame game στο ποσφυγικό

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το blame game και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το σχέδιο πτήσης που πρότειναν οι τουρκικές αρχές.

«Είμαστε αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες όμως πρωτοφανούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και «κατάσταση πολιτικού πανικού» λόγω της ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς. Επίσης τον κατηγόρησε ότι κάνει λανθασμένες σπασμωδικές κινήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here