Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν για Κύπρο, προσφυγικό

 

 

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχουν φτάσει σ΄ένα σημείο όπου απαιτείται η πολιτική βούληση της Τουρκίας, που είναι κατοχική δύναμη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Με τον χρόνο κι όχι μόνο, να πιέζει, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε αργά το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα και λιτά από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το προσφυγικό.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς πέραν της συμφωνίας στο εδαφικό, για να συσταθεί η νέα δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά, ζητά να υπάρξει άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Η Τουρκία διαφωνεί και στα δύο αυτά θέματα και η στάση της θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για άσκηση πιέσεων προς όλες τις πλευρές, και ίσως περισσότερο την ελληνική, προκειμένου να βρεθεί λύση, ω το τέλος του 2016, έστω και με μεταβατική κρατική δομή της Κυπρικής Δημοκρατίας. Κάτιμτέτοιο όμως φαίνεται ότι απορρίπτουν οι Ελληνοκύπριοι, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την οντότητα και την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οσον αφορά τ προσφυγικό είναι γνωστή η θέση-απειλή της Τουρκίας ότι εάν δεν καταργηθεί η βιζα για τους Τούρκους πολίτες, δεν θα ισχύσει η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Η στάση ωστόσο της ΕΕ απέναντι στη Τουρκία επηρεάζεται  και από άλλους παράγοντες. Η συνεχής καταστολή των ατομικών ελευθεριών στη γείτονα από το καθεστώς Ερντογάν, το κλείσιμο εφημερίδων αντιπολιτευόμενων στον σουλτάνο και η φυλάκιση δημοσιογράφων και πολιτικών του αντιπάλων, με πρόσχημα τη τρομοκρατία, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο πλέον η Τουρκία τηρεί τις στοιχειώδεις προυποθέσεις όχι για άρση της βίζας αλλά για συνέχιση των ενταξιαακών διαπραγματεύσεων.

Ισως επειδή ο Ερντογάν βλέπει το αδιέξοδο να έρχεται, προετοιμάζει το έδαφος μιας ηρωικής λαικής εξόδου και αποχώρησης της Τουρκίας από την ευρωπαική προοπτική, μέσω ενός δημοψηφίσματος. Οπως αυτό που θέλει να κάνει για να επαναφέρει την θανατική ποινή, κόντρα σε κάθε ανθρώπινη λογική και ενάντια σε βασικούς ευρωπαικους νομικούς κανόνες, οι απαγορεύουν ρητά στα κράτη-μέλη την θανατική ποινή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here