Τζον Κάρλιν: Πάνω από 110 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για σχέση με το Ι.Κ. τα τελευταία τρία χρόνια στις ΗΠΑ

Σε περισσότερους από 110 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες από ομοσπονδιακά δικαστήρια για σχέσεις τους με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από τα τέλη του 2013 κι έπειτα, τόνισε την Δευτέρα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Κάρλιν.

O Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χρειάζεται τους αμερικανούς πολίτες να είναι πιο ενεργητικοί στην ειδοποίηση των ομοσπονδιακών αρχών όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιο άτομο δείχνει στήριξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ΙΚ.

Όπως σημειώνει ο Τζον Κάρλιν, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των υποθέσεων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες ασκήθηκαν διώξεις από το 2013, κάποιο μέλος της κοινότητας που ανήκε το κατηγορούμενο πρόσωπο, πίστευε πως είχε γίνει μάρτυρας της δραστηριότητας για την οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% δεν έγινε ουδεμία καταγγελία στις αρχές από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Σε πολλές περιπτώσεις υποστηρικτών του Ι.Κ. στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, η διαδικασία κύλησε βάσει του νόμου περί «υλικής υποστήριξης», ο οποίος απαγορεύει την παροχή στήριξης σε αλλοδαπές, χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές, οργανώσεις, δεδομένου ότι καμία οργάνωση εντός των ΗΠΑ δεν έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

«Θα ήταν «επικίνδυνη» η ποινικοποίηση της υποστήριξης σε συγκεκριμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα παραβίαζε τις πολιτικές ελευθερίες των αμερικάνων πολιτών», ανέφερε ακόμη ο Τζον Κάρλιν.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «μπορεί να αξίζει» η μελέτη ενός νέου νομοθετήματος που θα αυξάνει τις ποινές για τα άτομα που θα έχουν ως βάση τους τις ΗΠΑ και θα προβαίνουν σε πράξεις βίας, έχοντας ως γνώμονα εξτρεμιστικές ιδεολογίες.

Τον περασμένο χρόνο, επιβλήθηκαν ποινές που σχετίζονται με διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες σε 60 άτομα, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα των ΗΠΑ, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των συλληφθέντων το τρέχον έτος είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2015.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here