Τζιχαντιστές μπήκαν στην αρχαία Παλμύρα-Σοβαρός κίνδυνος για το μνημείο

Παρά τις διαβεβαιώσεις Σύρων αξιωματούχων ότι η περιοχή της αρχαίας Παλμύρας, αυτό το σπουδαίο μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ασφαλής και ότι οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί, νεότερες σημερινές πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φέρουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα της αρχαίας Παλμύρας. Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει το ένα τρίτο της πόλης.

rsz_palmyra_theater02js

Οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις, έρχονται να καθησυχαστούν λίγο, από τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας, ο οποίος υποστήριξε ότι εκατοντάδες αγάλματα από την Παλμύρα έχουν φυγαδευθεί και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ δήλωσε ότι «μικρές ομάδες» ενόπλων εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης και κάλεσε τον συριακό στρατό, την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα να σώσει το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Αυτή η μάχη αφορά ολόκληρο τον πλανήτη» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «ο φόβος είναι για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η Παλμύρα βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» των οδικών αξόνων για τη Χομς και τη Δαμασκό και θεωρείται στρατηγικής σημασίας ο έλεγχός της.

Σύροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ. Η ιστορική αξία της Παλμύρας  που βρίσκεται 240 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού,  είναι ανεκτίμητη, καθώς φιλοξενεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου. Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.

rsz_palmyra_naospalyra 1

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here