Τζανακόπουλος: Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ καθυστερούν την αξιολόγηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εντός των ημερών θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και θα προετοιμαστούμε για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτή τη φάση συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να υπερασπιστούμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το εάν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονται και στην επιθυμία του ΔΝΤ να ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, όπως έχει γραφεί στον γερμανικό Τύπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «το ζήτημα για το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι τεχνικό και δεν αφορά διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων. Ο λόγος που καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι υπερβολικές, παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε:

«Έχει γίνει σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτή η απαίτηση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Από κει και πέρα, το ζήτημα είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το 2018. Θεωρώ ότι, όπως τα καταφέραμε την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης να βρούμε μια χρυσή τομή, ένα σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έτσι θα κλείσουμε και αυτή την αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων».

Για τα εργασιακά είπε:

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, επί της ουσίας, έχουν καταργηθεί. Η ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε μια κατάσταση πλήρους απορύθμισης και πλήρους ασυδοσίας εκ μέρους της εργοδοσίας. Αυτό, για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν αποτελεί αναπτυξιακό πρότυπο. Αντιθέτως, ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν από την ανάπτυξη, η οποία σιγά – σιγά αρχίζει και βρίσκει τον δρόμο της στην ελληνική οικονομία, να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι, είναι η ενίσχυση της προστασίας, αλλά και της διαπραγματευτικής τους δύναμης μέσα από την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσα από την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και μέσα από την προσπάθειά μας να επαναφέρουμε τη ρήτρα της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Εδώ πρέπει να σας πω ότι μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος είναι οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την αγορά εργασίας. Το ΔΝΤ αντιδρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές στους εκπροσώπους του Ταμείου, αλλά και σε όλους όσοι συμφωνούν ή τείνουν να συμφωνήσουν με τις απόψεις του, είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πυρήνας του οποίου είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, τη συνέχιση της κατάστασης εξαίρεσης από αυτό ακριβώς το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η δυνατότητα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται για καλύτερους μισθούς, να διαπραγματεύονται για καλύτερες σχέσεις εργασίας, δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς, έτσι όπως τις χαρακτήρισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο κύριος Μητσοτάκης. Αντιθέτως, αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης οικονομίας, η οποία θέλει να διαμοιράζει τα οφέλη της στο σύνολο των πολιτών, δηλαδή στην κοινωνική πλειοψηφία.

«Δεν ήθελα να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τα εσωτερικά του ΔΝΤ, αλλά και το Ταμείο πρέπει να καταλάβει, ότι δεν μπορεί να καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ελληνικού προγράμματος, για λόγους που αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς και τη σχέση της Διοίκησης του Ταμείου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε:

«Στόχος, όπως έχει τονίσει ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αλλά και το σύνολο των ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να τελειώσει εντός του Ιανουαρίου, καθώς η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν αντέχει μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, η οποία θα προστεθεί στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, αλλά και η οικονομική κρίση σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ήδη, ότι στην Ιταλία υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση μιας μεγάλης τράπεζας, και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ράγες βιώσιμης ανάπτυξης, υπεραποδίδουν τα έσοδα και το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να πει κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια έχει πάρα πολλές πιθανότητες να επιτύχει, να υπάρξει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης άνευ λόγου και αιτίας. Το ΔΝΤ πρέπει να το κατανοήσει αυτό, και έχω την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί πάρα πολύ σύντομα».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι ο δημοσιονομικός κόφτης δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018, με δεδομένο, όπως είπε, ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποδόσεις των εσόδων, «οι στόχοι μπορούν να καλυφθούν και να έχουμε ένα όσο το δυνατόν συντομότερο τέλος των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό διάδρομο ο οποίος θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία.

Άσκησε τέλος έντονη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι ενώ στην αρχή συμφώνησε με την παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από ακραίους κύκλους των δανειστών, έσπευσε να αλλάξει την αρχική της απόφαση και να υπερασπιστεί αυτούς τους κύκλους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε δοκιμασία τη σχέση με τους δανειστές. «Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση σε σχέση με εκείνη που είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2015», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here