Τα 6 αυστηρά μηνύματα Τσίπρα σε εταίρους, Βερολίνο, πολιτικό κατεστημένο, διαπλοκή, υπουργούς και ΣΥΡΙΖΑ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, προς τους ευρωπαίους εταίρους, το Βερολίνο, τη διαπλοκή, το παλιό πολιτικό κατεστημένο αλλά και το εσωτερικό του κόμματος, περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το 2ο συνέδριο του κόμματος.

Αποκωδικοποιώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφή και αυστηρά μηνύματα:

-Προς τους ευρωπαίους και όχι μόνο εταίρους: Τους προειδοποίησε με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι σηκώνουν το δάκτυλο στην Ελλάδα. Η συμφωνία πρέπει να εφαρμοσθεί και προβλέπει καθαρά την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.  Για το λόγο αυτό άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται η αξιολόγηση αυτή να κλείσει έως το τέλος Νοεμβρίου, κάτι που θεωρητικά μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Αλλά ίσως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην μακρύνει η διαπραγμάτευση μέσα στο 2017 και πέσουμε πάνω στις εκλογές που έρχονται σε Γαλλία(προεδρικές) και Γερμανία(βουλευτικές το Σεπτέμβριο).

Το μήνυμα ήταν καθαρό: «Ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα».

Προς τη γερμανική κυβέρνηση: Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην υπόθεση αυτή, δηλαδή της άμεσης λήψης μέτρων και τη συμφωνίας για ελάφρυνση του χρέους, τάσσεται η πλειοψηφία του γερμανικού πολιτικού κόσμου. Συμπεριέλαβε τους σοσιαλδημοκράτες, του Πράσινους και την Αριστερά. Αφησε απέξω τους χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι αποτελούν μειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Με το τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πολιτικού κόσμου είναι με το μέρος της Ελλάδας.

τσίπρας συνεδριο ευρωκινηση

Προς το παλιό πολιτικό κατεστημένο: Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την στάση του παλαιού πολιτικού κόσμου απέναντι στη κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, καθώς προέκρινε το κομματικό συμφέρον σε βάρος της χώρας, υπονομεύοντας ανοικτά την διαπραγμάτευση της χώρας και απαιτώντας εκλογές, λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο.

Ο  πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε όπως είπε οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα τη λεηλασίας των 5 προηγούμενων χρόνων με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

  • Προς τη διαπλοκή: Αυτός ο παλιός και αποτυχημένος πολιτικός κόσμος σε αγαστή σύμπλευση με την διαπλοκή που γιγαντώθηκε από την ασυδοσία 27 ετών, επιχειρεί ένας απίστευτος πόλεμος λάσπης και συκοφαντίας κατά της κυβέρνησης, με στόχο να ακυρωθεί η διαδικασία επιβολής της νομιμότητας και της χορήγησης αδειών.

Ο πρωθυπουργός, συνέκρινε τον πόλεμο λάσπης με εκείνο κατά την τελευταία εβδομάδα του δημοψηφίσματος με στόχο να καμφθεί και να υποχωρήσει η κυβέρνηση αλλά όπως επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε, στέλνοντας ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στη διαπλοκή και τους υπηρέτες της.

Η φράση του «τα σκυλιά γαυγίζουν ακόμη αλλά δεν έχουν πιά δόντια», δίνει το τόνο της πολιτικής και στο προσεχές μέλλον.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τη δημιουργία νέας διαπλοκής, κάνοντας λόγο για «ενδεχόμενο μάχης» της κυβέρνησης και με τους «επίδοξους νέους μιντιάρχες».

Προς τους υπουργούς: Ο πρωθυπουργός έστειλε δύο παράλληλα μηνύματα προς τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε ότι ουδείς υπουργός έχει εξασφαλισμένη θέση στη κυβέρνηση, ενόψει και του επερχόμενου μεγάλου και δομικού, όπως θα ήθελε η κ. Γεροβασίλη, ανασχηματισμού.

Οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός με νόημα. Και συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η εκλεγμένη θέση στα όργανα του κόμματος, έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία από τη θέση ενός υπουργού που είναι και προσωρινός.

-Προς το κόμμα: Ο πρωθυπουργός, γνωρίζει καλά, ότι η πορεία της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου, δεν μπορεί να έχουν επιτυχία, εάν δεν στηρίζονται και υποστηρίζονται.

Γι αυτό και επιδιώκει την άμεση αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ςω ενιαίου, μαζικού κόμματος της Αριστεράς, συνδεδεμένου με τη κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν όποια φαινόμενα λειτουργίας κομμάτων μέσα στο κόμμα και να επιταχυνθεί η ενιαία δομή του κόμματος, ως ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Η αποστροφή αυτή απευθύνεται στις τάσεις που υπάρχουν ακόμη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και μετά την αποχώρηση της Αριστερής πλατφόρμας και λειτουργούν συγκεντρωτικά.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά τη διάλυση των οργανωμένων μορφών παρέμβασης στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά την έξωθεν μαρτυρία, τους ζήτησε να αποτελούν το παράδειγμα.»Τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του», είπε με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί το ζήτημα αυτό ζωτικής σημασίας, καθώς όπως εξληγησε, επειδή το παλιό σύστημα δεν μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό του, επιχειρεί να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι του μοιάζει.

Ωστόσο τα αιτήματα των πρωθυπουργών για σεμνότητα, ταπεινότητα και παραδειγματική συμπεριφορά των μελών των κομμάτων τους και των υπουργών, είναι διαχρονικά. Οπως διαχρονικά είναι και τα φαινόμενα διαφθοράς που χαρακτηρίζουν με εγγενή τρόπο την άσκηση της εξουσίας.

Ισως για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία ενός νέου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα επιλαμβάνεται σε σοβαρές περιπτώσεις καταστρατηγήσεων επιβάλλοντας παραδειγματικές ποινές.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here