Τα 12 σημεία-κλειδιά για δάνειο 65-75 δις από τον ESM και νέα αναμόρφωση χρέους μετά το 2022

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ)

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος, σε μία συνεδρίαση, η Βουλή καλείται να αποφασίσει σήμερα Παρασκευή, τη παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους τους όρους του νέου τριετούς δανείου, συνολικού ύψους 65-75 δις ευρώ(ανάλογα με το ύψος των τελικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών), που ζητά η χώρα από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα κείμενα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν συζητούνται επί της ουσίας οι όροι και τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, αλλά μόνο η παροχή ή όχι εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά,  να διαπραγματευθούν με τους εκπροσώπους των εταίρων,  έχοντας ως δεδομένο βέβαια, συγκεκριμένες προυποθέσεις και δεσμεύσεις, τους τελικούς όρους της συμφωνίας και τη σύναψη σύμβασης δανείου με τον ESM για την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους τη περίοδο 2015-2018 και τη διαπραγμάτευση για τη λήψη μέτρων βιωσιμότητας και εξυπηρετησιμότητας του μακροπρόθεσμου χρέους.

Η έγκριση αυτή, αποκτά χαρακτήρα νόμου και κατατέθηκε στη Βουλή με την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και άλλων 11 υπουργών της κυβέρνησης, από τις οποίες απουσιάζει πάντως αυτή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη.

Αξίζει όμως να δούμε πως περιγράφεται την αιτιολογική έκθεση το ελληνικό αίτημα και το τι επιδιώκεται με την νέα συμφωνία και το τρίο δανειακό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί δημιούργημα του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη.

Εχει σημασία να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η κυβέρνηση καταγράφει την ρύθμιση του δημόσιου χρέους ως κρίσιμο θέμα εθνικής σημασίας που αφορά την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν τον ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας.

2. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας βρίσκεται στη τελική της φάση και θα ολοκληρωθεί, όσον αφορά την αποδοή του ελληνικού αιτήματος για χρηματοδότηση από τον ESM, την Κυριακή 12/7/2015

3. Ηδη συνεχίζεται η αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος.

4. Η δανειοδότηση από τον ESM συνοδεύεται από μια συμφωνία τεχνικών όρων και πολιτικών που προτείνει η Ευρωπαική Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ.  Παραδέχεται δηλαδη η κυβέρνηση ότι οι πολιτικέε και τα προαπαιτούμενα, είναι μεν ιδιοκτησίας της, αλλά υπαγορεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωπαικούς θεσμούς.

5. Σύμφωνα με το σχέδιο, η δανειακή σύμβαση θα είναι τριετούς διάρκειας(από 1-7-2015 έως 30-6-2018) και θα περιλαμβάνει την αποπληρωμή ενός πολύ σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους, προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ συνολικού ύψους 46 δις ευρώ.

6. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί κι ένα ποσό 7,5  δις ευρώ, το οποίο κατέβαλε η Ελλάδα από ίδιους πόρους το 2015 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Δηλαδή συνολικά μιλάμε τουλάχιστον για ένα νέο δάνειο ύψους  53,5 δις ευρώ.

7. Η διαδικασία αυτή συνιστά σύμφωνα με την κυβέρνηση μερική αναμόρφωση του δημόσιου χρέους αφού με την μερική αναχρηματοδότησή του από τον ESM, μετατίθεται χρονικά η αποπληρωμή του και ενσωματώνεται στο συνολικό χρέοις προς EFSF και ESM.

8. Eπιπλέον, με το τρόπο αυτό, το ελληνικό χρέος γίνεται αποκλειστικά ευρωπαικό και ρυθμίζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο των Ευρωπαικών συνθηκών. Παίρνει δηλαδή τα λεφτά του και φευγει σύμφωνα με τη κυβέρνηση από τη μέση οριστικά και αμετάκλητα το ΔΝΤ.

9. Η συμφωνία θα περιλάβει και δέσμευση των δανειστών να διαπραγματευθούν περαιτέρω αναμόρφωση και ανδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

10. Ολα αυτά, υποστηρίζει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με το δημοψήφισμα, τερματίζουν οριστικά τη συζήτηση για το Grexit και καταστούν βιώσιμο το δημόσιο χρέος, μ΄έναν δανειστή και μάλιστα ευρωπαικών κανόνων και προδιαγραφών.

11. Επειδή εκτός των άλλων απαιτείται οικονομική ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, η κυβέρνηση προτίθεται να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια για τις Τράπεζες και χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Επιτροπή για ανάπτυξη και καταπολέμηση των συνεπειών της λιτότητας της τελευταίας πενταετίας.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός των 53,5 δις που ζητάμε για την χρηματοδότηση της χώρας και την αναμόρφωση των δανείων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλα 7-10 δις ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε τουλάχιστον 65 δις ευρώ.

Η εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση επενδύσεων από την Κομισιόν αφορά τα 35 δις ευρώ του πακέτου Γιούνκερ.

12. Η τεχνική συμφωνία που συνοδεύει την δανειακή σύμβαση σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης του ESM, πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαική Επιτροπή και το Eurogroup ώστε να αποτελέσει προυπόθεση έγκρισης της δανειακής σύμβασης. Το κείμενο αυτό έχει συνδιαμορφωθεί από την Κομισιό και την Ελλάδα, στη λογική του συγκερασμού των εκατέρωθεν προτάσεων, αφού δε εγκριθεί στη τελική του μορφή, θα συνοδεύει την δανειακή συμφωνία.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι προτάσεις μέτρων και προαπαιτούμενων που έστειλε ήταν αποτέλσμα κοινής εργασίας με την Κομισιόν και αποτύπωσε αυτό που η ίδια αποκάλεσε ¨κοινό έδαφος¨μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και των θεσμών. Και το κείμενο αυτό, θα αποτελέσει το νέο, τρίτο κατά σειρά ΜΟU η αλλιώς Μνημόνιο Καταννόησης, που συνοδεύει όλες τις δανειακές συμβάσεις.

Για πληρη ενημέρωσή σας μπορείτε να δείτε τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή εδώ νομοσχεδιο-αιτιολογική έκθεση

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here