Τα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα και η «άνοιξη» της ελληνικής οικονομίας στο παγωμένο Νταβός

Με συγκεκριμένα στοιχεία, δεδομένα και αριθμούς που αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει πάρει την στροφή και οδηγείται πλέον με σταθερό τρόπο στην οριστική έξοδο από την μαύρη τρύπα της ύφεσης και της λιτότητας, έφτασε στο παγωμένο Νταβός, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Στις συνομιλίες που θα ‘έχει με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους και επενδυτές, ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να αποδείξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι μετά από 8 χρόνια συρρίκνωσης τα πράγματα και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξες. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη συζήτηση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα βασικά σημεία του δελτίου πρόοδου που θα παρουσιάσει ο έλληνας πρωθυπουργός περιλαμβάνει τα εξής δεδομένα:

 • Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο προυπολογισμός επιτυγχάνει τους στόχους του όσον αφορά τα έσοδα και τα υπερκαλύπτει, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να μιλούν ακόμη και για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 έναντι προβλέψεων για πρωτογενές έλλειμμα.
 • Υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής η Ελλάδα σημείωσε τον Νοέμβριο αύξηση ρεκορ 3,3% τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και με την αύξηση των εξαγωγών που έφτασαν τα 16,66 δις ευρώ, αριθμός ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
 • Η ύφεση για το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μηδενική, όταν το καλοκαίρι οι  εκτιμήσεις της ΕΕ έκαναν λόγο για ύφεση 2-4% εξαιτίας και των capital controls. Ετσι οι προοπτικές μεγάλη και όχι οριακή αύξηση του ΑΕΠ το 2016 είναι πολύ ρεαλιστικές.
 • Η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ καθώς ήταν η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων το 2015, κάτι που σημαίνει ότι 6,4 δις ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία.
 • Μέσα στο 2016 εκτιμάται ότι θα διατεθούν στην αγορά άλλα 8 δις ευρώ.

 Αναλυτικά το σημείωμα που παρουσίασε το Μέγαρο μαξίμου για τα επιτεύγματα της οικονομίας

 

Α) Υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942  εκατομμυρίων Ευρώ

 • Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού
 • Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο
 • Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ
 • Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.
 • Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.

Β) Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – Βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016

 • Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής:  Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
 • Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή  αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.
 • Ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ’ τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή.

Γ) Πρώτη η Ελλάδα από τα  28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;

 • Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.
 • Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 • Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δ) Γιατί αυτή η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης;

 • Γιατί κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
 • Γιατί αντιμετωπίσαμε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.
 • Γιατί το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
 • Γιατί διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).
 • Γιατί παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.
 • Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Ε) Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016

8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

 • 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).
 • 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κ. Klaus Schwab. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Συζητήθηκε, επίσης, η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here