Τα πρώτα νομίσματα από πλαστικό κυκλοφόρησε η Τράπεζα της Αγγλίας

Από MARKET FAIR

Η Τράπεζα της Αγγλίας κυκλοφόρησε σήμερα στην αγορά τα πρώτα νομίσματα απο πλαστικό (πολυμερές), των 5 λιρών που εικονίζει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα νέα «πλαστικονομίσματα» θα κυκλοφορήσουν αρχικά στην Αγγλία και την Ουαλία. Είναι φτιαγμένα από πολυμερές, μια εύκαμπτη, λεπτή πλαστική ύλη που είναι καθαρότερη, λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

«Η χρήση των πολυμερών σημαίνει ότι (τα τραπεζογραμμάτια) μπορούν να αντέξουν περισσότερο όταν τσακίζονται μέσα σε πορτοφόλια ή όταν διπλώνονται μέσα στις τσέπες, ενώ επιβιώνουν ακόμη και αν πλυθούν στο πλυντήριο», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της BoE Μαρκ Κάρνεϊ.

Εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής των πλαστικών χαρτονομισμάτων θα είναι δυόμισι φορές Από μεγαλύτερη από εκείνη των σημερινών.

Στη Σκωτία κυκλοφορούν, σε περιορισμένο αριθμό, πλαστικά χαρτονομίσματα των 5 λιρών από τον Μάρτιο του 2015. Πλαστικά χαρτονομίσματα έχουν επίσης εισαχθεί στον Καναδά, στο Μεξικό, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.

Τα παλιά χαρτονομίσματα των 5 λιρών που απεικονίζουν στη μεγάλη φωτογραφία τη Βασσίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας θα αποσυρθούν σταδιακά ενώ μετά τις 5 Μαίου του 2017 θα μπορεί κάποιος να τα ανταλλάξει με τα νέα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Ένα νέο πλαστικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που θα εικονίζει την Τζέιν Όστεν, τη συγγραφέα του «Περηφάνια και Προκατάληψη» θα κυκλοφορήσει το 2017, ενώ εκείνο των 20 λιρών, με το πορτρέτο του ζωγράφου Τζ. Μ. Τέρνερ, θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2020.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here