Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ‘Εικόνες του 21ου αιώνα’.

Είχε προηγηθεί η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ο αποχαιρετισμός του Δημήτρη Εϊπίδη ως γενικού και καλλιτεχνικού διευθυντή του.
Πληροφορίες θέλουν την Γαλλίδα Ελίζ Ζαλαντό να αποτελεί την πρόταση του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του.

Τα βραβεία που δόθηκαν είναι:

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2016
Ελληνική ταινία άνω των 45 λετών:

«Argo Navis»,  σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

Θέμα της ταινίας είναι η κατασκευή μιας προϊστορικής πεντηκοντόρου, όπως εικάζεται πως ήταν η μυθική Αργώ και το ταξίδι που ακολούθησε από το Βόλο μέχρι την αρχαία Κολχίδα.

Κατά την παραλαβή του βραβείου, η σκηνοθέτιδα Σουζάνε Μπάουζινγκερ, αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, επεσήμανε πως αισθάνεται πολύ άσχημα επειδή την ώρα που εκείνοι σχεδίαζαν και ταξίδευαν με την πεντηκοντόρο στην ίδια θάλασσα, στο Αιγαίο, εκτυλισσόταν το προσφυγικό δράμα. Έκλεισε με την ευχή το Αιγαίο σύντομα να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

 

Ξένη ταινία άνω των 45 λεπτών («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)

«Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία).

Είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ, η οποία προβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Η ταινία καταγράφει τη δημιουργία και την επιτυχία μιας ορχήστρας παιδιών που δημιουργήθηκε στην παραγκούπολη Κατέουρα, που βρίσκεται πλάι σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάης. Οι άνθρωποι εκεί ζουν από τα σκουπίδια, ως ρακοσυλέκτες οι περισσότεροι, και τα όργανα της ορχήστρας είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από σκουπίδια.

 

Ελληνική ταινία κάτω των 45 λεπτών:

«Βίκτορ Ούλμαν: Βιογραφία μίας ηχογράφησης» σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)

Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ναζί είχαν δημιουργήσει ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως το Τερέσιασταντ, στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί χιλιάδες Εβραίοι, εκτός από καταναγκαστικά έργα παρήγαγαν και πολιτισμό. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνθέτης Βίκτορ Ούλμαν, ο οποίος συνέθεσε εκεί 7 σονάτες. Οι σονάτες παρουσιάστηκαν το 2014, μέσα στο στρατόπεδο και αυτήν η εκδήλωση είναι το θέμα της ταινίας.

 

Ξένη  ταινία κάτω των 45 λεπτών

«Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah» του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)

Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ! Η 12ετής εξαντλητική έρευνα και δημιουργία του διάρκειθας 10 ωρών ντοκιμαντέρ του Κλοντ Λανζμάν για το ολοκκαύτωμα τυων Εβραίων (Σόα / Shoah)

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI)
Για ελληνική ταινία: «Τα σημάδια του ουρανού» σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

Για ξένη ταινία: «Αυτό που έκανε» σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

Η κριτική επιτροπή: Μελίς Μπεχλίλ–Πρόεδρος (Τουρκία), Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία), Άννα Μπιλάκ (Πολωνία), Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία), Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα)

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ (Σε ταινία της ενότητας ‘Ανθρώπινα δικαιώματα’

«Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες», σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

Η κριτική επιτροπή: Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF (Σε ταινία της ενότητας ‘Περιβάλλον’) 

«Ραγδαίος αφανισμός», σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

Η κριτική επιτροπή: Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς,) Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» (Σε ταινία της ενότητας ‘Καταγραφή της μνήμης’

«LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)

Σκεπτικό επιτροπής:

«Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»

Η κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS

«Αμάλ» (Amal), Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Σκεπτικό επιτροπής:

«Tο ‘Αμάλ’ εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!».

Η κριτική επιτροπή: Πάμελα Μαρτίνεθ (Boulder Creek Int., Μεγάλη Βρετανία), Μίριαμ Κάρμπε (ZDF/ Arte, Γερμανία) και Νίκι Χέιμαν (POV, ΗΠΑ).

 

ΕΡΤ – ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR

Το βραβείο απονέμεται στο project:

«DEBUT»,  Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

 

Τέλος, τo ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

Πληροφορίες: Alter thess

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here