Το ταξίδι της απελπισίας: Η προσφυγική κρίση και η απόλυτη αποτυχία της ΕΕ. Ένα βίντεο από την HRW

 

H απαγόρευση υποβολής αιτήματος χορήγησης ασύλου, με μόνο κριτήριο την εθνικότητα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καταγγέλλει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Wacth, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή της την απόφαση της ΠΓΔΜ και άλλων Βαλκανικών κρατών να δέχονται μόνο Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες.

Η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κορατία και η ΠΓΔΜ, πρέπει αμέσως να τερματίσουν αυτη τη πολιτική των διακρίσεων, αναφέρει η HRW.

Η οργάνωση μιλά για χάος και βία που απλώνεται στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ως αποτέλεσμα ενός διακριτικού, μονομερούς κλεισίματος συνόρων για τους πρόσφυγες από την Αυστρία. Οιν χιλιάδες παγιδευμένοι πρόσφυγες στα σύνορα είναι αντιμέτωποι με μιά όλο επιδεινούμ,ενη ανθρωπιστική κρίση, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

«το να παγιδεύσεις χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, αποτελεί μια παράλογη, κοντόφθαλμη μη λύση τουμ προβλήματος, η οποία δημιουργεί πόνο και βία», τονίζει η κ. Eva Cossé,  εμπειρογνώμων της HRWγ ια την Ελλάδα. «Δείχνει για μια ακόμη φορά την απόλυτη αποτυχία της ΕΕ να ανταποκριθεί συλλογικά και με συμπάθεια στις προσφυγικές ροές».

Η οργάνωση αφού καταγράφει τις χρόνιες αδυναμίες του ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου, επισημαίνει ότι αν και συμφωνήθηκε η μετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα, έως τις 24 φεβρουαρίου, έξι μήνες μετά την συμφωνία, μόλις 295 άτομα είχαν μετεγκατασθεί μέσω του προγράμματος αυτού.

Οι ευρωπαικές χώρες οφείλουν να κινηθούν γρήγορα πτροκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που ανέλαβαν.

Το σύστημα του Δουβλίνου πρέπει επίσης να αντικατασταθεί μ΄έναν πιο δίκαιο μηχανισμό. «Είναι αστείο να βλέπεις από τη μιά ένα σχέδιο αν ακούφισης της προσφυγικής έντσης στην Ελλάδα και από την άλλη προσπάθειες μερικών κρατών-μελών οι οποίες διακινδυνεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σ΄ένα μαζικό στρατόπεδο προσφύγων», λέει η Εve Cosse, εκπρόσωπος της HRW.

Αλλά πάνω απ όλỨ, τονίζει, οι κυβερνήσεις δεν λογαριάζουν τον πραγματικό κίνδυνο να υποφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που δεν θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν την προστασία που έχουν ανάγκη».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here