«Ταλιμπάν» αποκαλούν οι Πολωνοί την κυβέρνηση τους που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Όχι στην απαγόρευση των αμβλώσεων, είπαν σήμερα χιλιάδες Πολωνοί που διαδήλωσαν στη Βαρσοβία μπροστά από την έδρα του πολωνικού κοινοβουλίου κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από την καθολική εκκλησία και το ακραίο συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) που κυβερνά τη χώρα. 

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κόμμα Razem (Μαζί). Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν μεταλλικές κρεμάστρες, ένα εργαλείο που κατά το παρελθόν χρησιμοποιούσαν οι απελπισμένες γυναίκες που δεν είχαν δικαίωμα να διακόψουν την κύηση», σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Συνθήματα στα πανό αποκαλούσαν «ταλιμπάν» του υποστηρικτές του νομοσχεδίου και την Πολωνία «κόλαση των γυναικών». «Make love, not PiS», έγραφε ένα πανό.

Ανάλογες διαδηλώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Σήμερα, επιστολή προς τους πιστούς αναγνώσθηκε σε όλες τις εκκλησίες της Πολωνίας, μέσω της οποίας οι επίσκοποι εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο. «Σε ό,τι αφορά τη ζωή των αγέννητων, δεν μπορούμε να παραμείνουμε στον σημερινό συμβιβασμό που εκφράζεται από τον νόμο της 7ης Ιανουαρίου 1993», γράφουν οι επίσκοποι.

Ο νόμος αυτός περιορίζει ήδη αυστηρά την άμβλωση στην Πολωνία επιτρέποντάς την σε τρεις μόνο περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει μη αναστρέψιμο παθολογικό πρόβλημα στο έμβρυο και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Ο νόμος θεωρήθηκε τότε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτεία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόταση οργανώσεων κατά της άμβλωσης, επιτρέπει την διακοπή της κύησης μόνο στην περίπτωση που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής της μητέρας. Προβλέπει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα άτομα που εφαρμόζουν παράνομη άμβλωση, έναντι δύο ετών, σύμφωνα με τον σιχύοντα νόμο.

Ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς αυτήν την «λαϊκή πρωτοβουλία», η οποία για να εισαχθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο πρέπει να συγκεντρώσει άλλες 100.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φεμινιστικών οργανώσεων, 100.000-150.000 γυναίκες προσφεύγουν σε παράνομες αμβλώσεις κάθε χρόνο, είτε σε ιατρεία στην Πολωνία, είτε σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας. Ο αριθμός των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 700-1.800 ετησίως.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here