Σύσκεψη Μουζάλα με περιφερειάρχη και δημάρχους Κρήτης για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας για 2.000 πρόσφυγες

Σε camp φιλοξενίας, τα οποία θα οργανωθούν και αναμένεται να λειτουργήσουν μετά την τουριστική περίοδο θα υποδεχθεί η Κρήτη περίπου 2.000 πρόσφυγες, αφού θα έχουν προηγουμένως ταυτοποιηθεί.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα κατά την διάρκεια σύσκεψης για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο και στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, τοπικοί βουλευτές και δήμαρχοι του νησιού.

Τα camp φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη, θα δημιουργηθούν μετά την τουριστική περίοδο και συγκεκριμένα το Νοέμβριο.

«Στη δεύτερη φάση θα θέλαμε να ζητήσουμε, η Κρήτη να δεχθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μοιρασθούν στο νησί. Το πώς θα γίνει η μοιρασιά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να το δουλέψουν μόνοι τους και εμείς να σεβαστούμε τις προτάσεις που θα κάνουν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας, θα γίνουν τέσσερις χώροι φιλοξενίας, ένας σε κάθε νομό της Κρήτης και θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι σε υψηλό επίπεδο.
Τα camp, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι απόλυτα οργανωμένα και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και όχι σκηνές, ενώ θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στοιχειώδης εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών.

Ακόμη ανέφερε, ότι κατά τη σύσκεψη συζήτησαν με τους φορείς, πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί καλύτερα. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε, πως θα υπάρξει ειδική μελέτη για την φύλαξη των camp, ενώ υπογράμμισε πως τα δικαιώματα των μεταναστών θα πρέπει να ισορροπούν με τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μια τέτοια επιβάρυνση που θα διασαλεύει τα βασικά δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε από τη δική μας την πλευρά και είμαι βέβαιος και από την πλευρά της Κρήτης, όπως εκφράζεται μέσα από τις αρχές της, η προσπάθεια αυτή να πραγματοποιηθεί με τους καλυτέρους δυνατούς όρους» είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, κατά τη σύσκεψη συζήτησαν και για την ομοιογένεια του πληθυσμού που θα έλθει, ώστε να μην εκδηλωθούν συγκρούσεις μεταξύ τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού ανέφερε ότι η Κρήτη θα σηκώσει το βάρος που της αναλογεί, πρόσθεσε ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις από πλευράς Δήμων, ενώ αυτό που υπογραμμίστηκε είναι ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στο νησί, θα ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, είπε ότι σύντομα θα γίνει σύσκεψη της ΠΕΔ για να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα.

«Η κατανομή των μεταναστών θα γίνει στο σύνολο των Δήμων της Κρήτης και αυτό που θέλει η ΠΕΔ Κρήτης είναι να δημιουργηθούν χώροι με συνθήκες ανθρώπινες και αξιοπρεπείς για τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν» σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, θα πρέπει όμως αυτό να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η τοπική κοινωνία και η οικονομική ζωή.

Ακόμη σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τόπους που θα δημιουργηθούν αυτές οι μικρές δομές, θα συζητηθούν με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές των Χανίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here