Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας: 3 δις για τους Σύρους, επανέναρξη ενταξιακής διαδικασίας

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Σχέδιο δράσης για το προσφυγικό με διάθεση τριών δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες εντός Τουρκίας και επανεκκίνηση της τελματωμένης ενταξιακής διαπραγμάτευσης, με αντάλλαγμα τη τουρκική συνδρομή στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, συμφώνησε η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να ανοίξει φέτος το Κεφάλαιο 17 στην ενταξιακή διαπραγμάτευση που αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση κάτι που θα γίνει σε συνάντηση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στις 14 Δεκεμβρίου. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα συζητηθεί την άνοιξη αλλά η δήλωση αυτή δεν προκαταλαμβάνει και τη στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη.

Αποφασίσθηκε επίσης να επιταχυνθεί το άνοιγμα της διαδικασίας χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Η σταδιακή κατάργηση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2016 και θα συνδεθεί με την εφαρμογή από την Άγκυρα της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών.

«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανεργοποιηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις εξέφρασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την διεξαγωγή δύο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας ετησίως, καθώς και για διάλογο σε υψηλό επίπεδο επί ενεργειακών θεμάτων, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες διασκέψεις.

«Αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ δεν δίνονται στην Τουρκία, προορίζονται για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος» επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις υποσχέσεις της όπως ορίστηκαν στο σχέδιο δράσης» ανέφερε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα. «Η εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για εμάς έναν στρατηγικής σημασίας στόχο» υπογράμμισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here