Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης στα χέρια των ηγετών

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κηρύσσοντας την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, σ ένα Παρίσι αστυνομοκρατούμενο για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Αποφασίζεται το μέλλον του πλανήτη» διακήρυξε ο Ολάντ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συμπληρώνει ότι η Σύνοδος για το Κλίμα μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής» στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας ενώπιον ηγετών από 150 χώρες του κόσμου, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η όποια συμφωνία με ζητούμενο να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα πρέπει να είναι «παγκόσμια, διαφοροποιημένη και δεσμευτική», με τις πλουσιότερες χώρες να συνεισφέρουν περισσότερο από τις πιο οικονομικά αδύναμες.

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές είναι οι δύο παγκόσμιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε διότι πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας κάτι περισσότερο από έναν κόσμο χωρίς τρομοκρατία, τους οφείλουμε επίσης έναν πλανήτη προστατευμένο από καταστροφές» δήλωσε.

Ομπάμα: Αποδεχόμαστε την ευθύνη μας

Από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από το Παρίσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια δράση δεν πρέπει να ζημιώσει την οικονομική ανάπτυξη. Ισχυρότερη οικονομία και ασφαλές περιβάλλον μπορεί να συνυπάρξουν, τόνισε.

Η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο αυτόν τον αιώνα. «Ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως και δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής […] οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, αλλά αποδέχονται την ευθύνη τους να κάνουν κάτι γι’ αυτό» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγμή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει. «Όμως εάν ενεργήσουμε εδώ, εάν ενεργήσουμε τώρ δεν θα είναι πολύ αργά» επισήμανε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα ποσοστά των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005.

Μπαν κι Μουν: Δεν είναι αρκετές οι εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των αερίων

Στην πρεμιέρα της Συνόδου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να επιταχύνουν τη δράση για να αποφύγουν επικίνδυνη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Οι εθνικές δεσμεύσεις από 180 χώρες για την μείωση των εκπομπών συνιστούν πολύ καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετές για να εμποδίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στο όριο των δύο βαθμών Κελσίου που μπορεί να αποτρέψει σύμφωνα με τους επιστήμονες τις χειρότερες συνέπειες.

«Το Παρίσι πρέπει να σηματοδοτήσει ένα καθοριστικό σημείο καμπής. Πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Λαμβάνοντας το λόγο στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι έχει κρίσιμη σημασία στις συνομιλίες να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η Κίνα, η οποία εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, επέμενε ανέκαθεν πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.

«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες» είπε ο Σι Τζινπίνγκ, υπογραμμίζοντας πως οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν «να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους» και να καταφέρουν έως το 2020 να κινητοποιούν 100 δισ. δολάρια τον χρόνο για να χρηματοδοτούν προγράμματα σχετικά με το κλίμα στις χώρες του Νότου. Κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες «να προσφέρουν αυξημένη χρηματοοικονομική στήριξη» μετά το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here