Σύλληψη Βέλγου στο Μαρόκο για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Βέλγος υπήκοος που φέρεται να συνδέεται άμεσα με τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνελήφθη στο Μαρόκο. Είναι μαροκινής καταγωγής και είχε πολεμήσει στη Συρία στους κόλπους του Μετώπου αλ-Νόσρα πριν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ύποπτος  συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Μοχαμαντίγια, κοντά στην Καζαμπλάνκα, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις.Το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα πέραν των αρχικών του στα αραβικά που θα μεταφράζονταν είτε ως «Γκ.Α», είτε ως «Τζ.Α».«Είχε μεταβεί στη Συρία μαζί με έναν από τους καμικάζι του Σεν Ντενί» ανέφεραν οι Αρχές.

«Συνδέεται ευθέως με ορισμένους από τους δράστες των επιθέσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία εκπαιδεύτηκε στον χειρισμό όπλων και σε τακτικές ανταρτοπολέμου και συνδέθηκε στενά με τους διοικητές του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων και με «τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Από την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές του Μαρόκου έχει διαπιστωθεί ότι ο ύποπτος έφυγε από τη Συρία για την Τουρκία και από εκεί για τη Γερμανία και το Βέλγιο. Έφτασε στο Μαρόκο ταξιδεύοντας μέσω Ολλανδίας.

Εγκέφαλος του εφιάλτη θεωρείται ο 28χρονος Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλους υπόπτους στην έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας σε διαμέρισμα στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.

Η έφοδος των γαλλικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί πραγματοποιήθηκε κατόπιν πληροφοριών που έλαβαν από το Μαρόκο. Από τον Οκτώβριο, έχει συλληφθεί στο Μαρόκο ο αδελφός του Αμπαούντ, Γιασίν, ενώ το Ραμπάτ έχει εκδώσει και ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σαλά Αμπντεσλάμ, ενός από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι που καταζητείται.

Την περασμένη Πέμπτη οι Αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι ο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί κατά την έφοδο αναγνωρίστηκε ως ο 25χρονος Βελγομαροκινός Σάκιμπ Άκρου.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι οκτώ από τους δέκα δράστες των επιθέσεων.

Πρόκειται για τον Αμπαούντ, τους Μπραχίμ Αμπντεσλάμ και Σάκιμπ Άκρου, που πήραν μέρος στις επιθέσεις εναντίον εστιατορίων και μπαρ, τους Όμαρ Μοστεφάι, Σάμι Αμιμούρ και Φουάντ Μοχάμεντ-Άγκαντ, που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, και τον Μπιλάλ Χάντφι, που ανατινάχθηκε στο Stade de France.

Άγνωστα παραμένουν τα ίχνη του καταζητούμενου Σαλά Αμπντεσλάμ, ο οποίος διαφεύγει αφότου επέστρεψε οδικώς στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here