Σύγκρουση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος- Αμεση ελάφρυνση ζήτησε ο Τζακ Λιού

Η μάχη Γερμανίας-ΔΝΤ για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο καθώς και το πόσο και το πότε πρέπει να ελαφρυνθεί, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το νέο επεισόδιο της αντιπαράθεσης  εκτιλύχθηκε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί,  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε επέμεινε εκ νέου ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως, η Κριστίν Λαγκάρντ, ταυτιζόμενη με την θέση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, επέμεινε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ελαφρυνθεί άμεσα, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Σόιμπλε: Παραπλανούν τον ελληνικό λαό με το χρέος

Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε,  είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» και πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Κατά τον Σόιμπλε «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».

Λαγκάρντ: Οσο δεν είναι βιώσιμο, δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα

Με το τρόπο αυτό ο Σόιμπλε απαντούσε  στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία νωρίτερα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επιμενοντας στην άμεση ελάφρυνση του μη βιώσιμου, όπως είπε ελληνικού χρέους.

«Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε, ενδεικτικά. Πρόσθεσε δε πως οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν αλλάξει.

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.

Η κα Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.

Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Τζακ Λιού: Αμεση αναδιάρθρωση του χρέους

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα.

«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Λιου επισήμανε πως «το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ηταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here