Σύγκλιση σε χρηματοπιστωτικά, Δικαιοσύνη-Αγκάθια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τα αγκάθια που παραμένουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό -δηλαδή της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α

Όπως αναφέρει το Euro2day νάρκη στο σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έβαλαν αιτιάσεις των δανειστών για απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, τα κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί με τον τεχνικό φορολογικό έλεγχο εξέφρασαν τον προβληματισμό ότι αν ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις στο εξωδικαστικό συμβιβασμό, εταιρείες που έως τώρα έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, θα υπάρξει ανατροπή ως προς τον υπολογισμό των δημοσίων εσόδων, καθώς πολλές εξ αυτών θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη ρύθμιση του εξωδικαστικού, βάσει της οποίας θα πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των δόσεων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε προ εκπλήξεως το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που ασχολούνται με το θέμα του εξωδικαστικού, καθώς δεν είχαν υπολογίσει αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτει το euro2day.

Η άμεση αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι ναι μεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη πληρώνουν, ωστόσο θα υπάρξουν και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα γκισέ του Δημοσίου και των τραπεζών.

Ωστόσο ουδείς μπόρεσε να εκτιμήσει με σαφήνεια το πόσα θα είναι αυτά τα έσοδα και αν θα υπολείπονται από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί έως τώρα, με αποτέλεσμα η σχετική πολύπλοκη τεχνική συζήτηση να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Όχι σε βάρος των δημόσιων εσόδων η διευθέτηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, αν και οι δύο πλευρές είναι κοντά, τα τρία τεχνικά θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι: ο τρόπος υπολογισμού κάποιων επιτοκίων, η προσαρμογή των εγγυήσεων και τα θέματα που αφορούν το Δημόσιο, ως προς τους φόρους που θα πρέπει να «κουρεύονται». Διευκρίνισε δε ότι θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς δημόσιο, τράπεζες, ταμεία κτλ.

Πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο και δη του ΦΠΑ και του ΦΜΥ. Δηλαδή αν αυτά εν τέλει θα μπορούν να «κουρεύονται» σε μια ενδεχόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που θα ενταχθεί στον μηχανισμό.

Εκτός εξωδικαστικού πολλοί επαγγελματίες

Ο φόβος για τρύπα στα προβλεπόμενα δημόσια έσοδα «κουμπώνει» με την πληροφορία ότι προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός όσων μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα εξαιρούνται από αυτόν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα και εταιρείες με τζίρο έως 50.000 ευρώ.

Αυτή, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να «κλείσει» η διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, βάσει των ίδιων πληροφοριών στον μηχανισμό δεν θα μπορούν υπαχθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα», με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here