Σόιμπλε: Βαριά φορολογία στους άλλους, ελάφρυνση στους Γερμανούς

Η είδηση, όπως τη μεταδίδει η  γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, δεν είναι καινοφανής. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ισχυρός παράγοντας της Ευρωζώνης Β. Σόιμπλε, τάσσεται, με συνέντευξή του, υπέρ της μείωσης του φόρου εισοδήματος των πολιτών της χώρας του, οι οποίοι είναι άλλωστε και οι ψηφοφόροι του.

Το παράδοξο για πολλούς είναι την ίδια στιγμή, ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος τις περιοριστικές πολιτικές του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, σε βάρος άλλων ευρωπαικών λαών κυρίως του ευρωπαικού νότου.

Η διγλωσία του γερμανού υπουργού, αποδεικνύει και την έλλειψη ενιαίας οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν εκεί, αποσπασματικές λογικές όπου ο ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός επιβάλει άνετα την ηγεμονία του.

Ετσι ο κ. Σόιμπλε, μπορεί άνετα να σχεδιάζει μειώσεις φόρων στη Γερμανία, αλλά με την ίδια άνεση να δικαιολογεί την υπερφορολόγηση σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία κ.α

Η αλήθεια είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρέπεμψε για όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις για μετά τις επόμενες εκλογές του 2017, αλλά άφησε ανοικτό το παράθυρο για μείωσή τους, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των φορολογικών παραδείσων, όπου κρύβονται πολλά κεφάλαια.

Αυτή η λογική όμως δεν βοηθά στην οικοδόμηση ενός ενιαίου ευρωπαικού οικονομικού χώρου, αν ποτέ ήταν αυτή η πρόθεση των Γερμανών. Και δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, προς την κατεύθυνση αυτή. Κυρίως να απαλλαγούμε από τις πολιτικές λιτότητας που αναπαράγουν ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και φτώχειας.

Το φορολογικό καθεστώς στη Γερμανία

Οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%. Όσον αφορά στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, η Γερμανία εφαρμόζει ενιαίο φόρο 25%. Αυτόν τον λεγόμενο φόρο ρύθμισης είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι επικριτές του τονίζουν ότι είναι άδικος διότι ευνοεί τους πλουσιότερους και τιμωρεί τους εργαζόμενους. «Δεν ήμουν ποτέ φίλος αυτής της ρύθμισης», είπε ο Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας πως  ο προκάτοχός του Πέερ Στάινμπρουκ «είχε δίκιο όταν δικαιολογούσε τον φόρο αυτό τότε, λέγοντας: «καλύτερα να έχουμε το 25% από κάτι παρά το 45% του τίποτα»».

Το κυνήγι των φορολογικών παραδείσων

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε επίσης ότι η φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια είναι όλο και πιο δύσκολη σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο πολλοί κρύβουν τον πλούτο τους σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους ή σε κράτη του εξωτερικού. Οι φοροαποκαλύψεις των Panama Papers το απέδειξαν άλλωστε αυτό.

Ωστόσο πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανάμεσα σε όλα τα κράτη, καθώς και για να δημιουργηθεί ένα λεπτομερές μητρώο των ιδιοκτητών και των μετόχων εταιρειών, ταμείων, ιδρυμάτων και εταιρειών-βιτρινών.

«Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον από τεχνική άποψη, αλλά πλησιάζουμε», υποστήριξε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να καταργήσει τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 25% και να φορολογεί τα έσοδα από κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο όπως και τους μισθούς.

«Τότε, στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θα μπορούσαμε επίσης να σκεφτούμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα συνολικά», ανέφερε ο Σόιμπλε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here