Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή χρέους-Θα μείνει το ΔΝΤ

 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ. Παράλληλα τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε ότι το ΔΝΤ  θα συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα.

Ο χρησμός αυτός θα μπορούσε να εξηγηθεί εμμέσως και ως μήνυμα προς το ΔΝΤ ότι θα βρθεί λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρείται από το Ταμείο απαραίτητη προυπόθεση για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, είχε εκφράσει την ελπίδα «μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαφωνία με Ντράγκι για τα χαμηλά επιτόκια

Ο κ. Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο κ. Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η Ε.Ε. θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here