Σόιμπλε: Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η Ελλάδα

Εκκληση να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση κάλεσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Μιλώντας στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη αναφέρθηκε στην  «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Η παρέμβαση Σόιμπλε γίνεται τη στιγμή που εντείνονται οι επικρίσεις για την αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει ενιαία και με κανόνες αλληλεγγύης την προσφυγική κρίση.

Η Αυστρία επέβαλε ήδη πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα πάνω από 20.000 πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Με τη σκέψη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Σόιμπλε σήμεόωσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαχόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευθύνουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή».

Σκληρή γραμμή από τους Βαυβαρούς του Ζεεχόφερ

Πίσω στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να περάσουν στη Γερμανία, αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας», είπε ο Ζεεχόφερ που ηγείται της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. «Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι αλλιώς», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here