Σχέδιο Β- Αλ. Αλαβάνος: Σαδιστική η ΕΚΤ, μαζοχιστική η κυβέρνηση Τσίπρα

«Είναι τραγικό για τον λαό μας το χάσμα οικονομικών μέτρων για όλη την Ευρωζώνη σε σχέση με τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την διευκόλυνση της ρευστότητας στις αγορές. 

«Χτες η Ευρωπαϊκή Ταράπεζα», συνεχίζει, «αποφάσισε μια σειρά μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, που κινείται σχεδόν σε επίπεδα στασιμότητας. Πρώτο την ενίσχυση της ρευστότητας, με την άνοδο της μηνιαίας αύξησης της ρευστότητας από 60 σε 80 δις ευρώ και την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της. Δεύτερο, την εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων, από το 0% για το επιτόκια αναφοράς μέχρι το αρνητικό -0,4% των καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να ενδυναμωθεί η τάση τραπεζικών δράσεων στην αγορά σε βάρος της σιγουριάς των καταθέσεων τους στη ΕΚΤ. Τρίτο, ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών με νέους μηχανισμούς (TargetedLonger–TermRefinancingOperations), ώστε να ενισχυθούν οι δανειοδοτήσεις που δίνουν»

«Παρότι ήδη κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, εφ’ όσον η Ευρωζώνη δεν κάνει 180ο στροφή από την πολιτική της λιτότητας προς μια πολιτική ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και της ζήτησης, μόνο το γεγονός ότι λαμβάνει τέτοια μέτρα για την Ευρώπη και αποκλείει την Ελλάδα είναι σκανδαλώδες. Κι ο αποκλεισμός γίνεται με δύο τρόπους. Πρώτο, η Ελλάδα, αυτή που το έχει περισσότερο ανάγκη, δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρότι για αυτήν είναι θέμα SOS η αυξημένη ρευστότητα. Δεύτερο η Ελλάδα υποχρεούται και συνεχίζει την καταστροφική πορεία εφαρμογής μέτρων μείωσης της ρευστότητας με αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και όλο τον μακάβριο κατάλογο ενεργειών για διαρροή πόρων στο εξωτερικό με τις τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις για μεγαλύτερα χαράτσια και μικρότερες δαπάνες.

Μια ήπειρος είναι σε ανομβρία και την ποτίζουν. Μια χώρα είναι σε εξάχρονη απόλυτη ξηρασία κι όχι μόνο δεν της δίνουν σταγόνα, αλλά της κλέβουν και τον ιδρώτα.

Για όλα αυτά τα τερατώδη η κυβέρνηση Τσίπρα τσιμουδιά. Απέναντι στη σαδιστική συμπεριφορά των ευρωπαϊκών θεσμών, η κυβέρνηση με τις «αξιολογήσεις» και την πειθαρχία έχει επιλέξει τη θέση του μαζοχιστή. Είναι θέμα ζωής για την Ελλάδα μια νέα, πραγματικά λαϊκή κυβέρνηση μιας νέας, αξιοπρεπούς χώρας, να δώσει την κατάλληλη απάντηση και στους τραπεζίτες και στα πολιτικά αφεντικά της Ευρωζώνης», καταλήγει η ανακονωση του Σχεδίου Β.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here