Σύροι πρόσφυγες «ζωντανεύουν» τα κατεστραμμένα μνημεία της πατρίδας τους

Εκείνοι που εγκαταλείπουν τη Συρία δεν έχασαν μόνο τα σπίτια τους, την ασφάλεια και συχνά τους αγαπημένους, αλλά και μνημεία της πατρίδας τους που ισοπέδωσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύροι πρόσφυγες καλλιτέχνες, απόφασισαν να κρατήσουν ζωντανή στη συλλογική μνήμη την πολιτιστική τους κληρονομιά και φτιάχνουν μινιατούρες από τα κατεστραμμένα μνημεία της χώρας τους. 

Στον προσφυγικό καταυλισμό Ζατάρι (Za’atari) της Ιορδανίας, προσπαθούν να αναπαραστήσουν σε μινιατούρες τα ιστορικά ορόσημα της πατρίδας τους, χρησιμοποιώντας πέτρα και ανακυκλωμένα άχρηστα υλικά, ακόμα και ξυλάκια από κεμπάπ.

Δουλεύοντας μόνο με τα βασικά εργαλεία, δημιούργησαν αντίγραφα από μνημεία όπως την Παλμύρα, το Κάστρο των Ιπποτών στη Χομς, την κρεμαστή γέφυρα Ντέιρ αλ-Ζορ στον Ευφράτη, το Τζαμί Ουμαγιάντ στη Δαμασκό, την πύλη των Ναβαταίων και την αψίδα στην Μπόσρα, την ακρόπολη του Χαλεπίου, το άγαλμα του σουλτάνου ​​Σαλαντίν.

Συντονιστής της προσπάθειας και διοργανωτής έκθεσης με αυτά τα έργα, είναι ο Αχμάντ Χαρίρι από την Ντάρα (Dara’a), ο οποίος δήλωσε πως στόχος είναι  να τονίσουν τι συμβαίνει στη Συρία, επειδή πολλές από αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν ήδη καταστραφεί.

Ψυχή των έργων είναι ο 44χρονος Ισμαήλ Χαρίρι, ο οποίος εργάστηκε ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων πριν από τον πόλεμο, που τον ανάγκασε να καταφύγει στην Ιορδανία με τη γυναίκα και τα παιδιά, το 2013. Ο ίδιος ασχολείτο με τη γλυπτική από πολύ μικρή ηλικία, αλλά όταν έφτασε στο στρατόπεδο ήταν απρόθυμος να ξαναρχίσει την τέχνη του.

Το έργο αυτό τον βοήθησε να ξαναβρεί το πάθος του, και τώρα η Ύπατη Αρμοστείας Διεθνούς Αρωγής και Ανάπτυξης, τον έχει κάλεσε να κάνει μαθήματα τέχνης για τα παιδιά στο προσφυγικό κέντρο, αλλά και να διατηρήσει μέσα τους ζωντανές τις εικόνες της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

syroi9

πηγή:snoopit24.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here