ΣΥΡΙΖΑ: Ενταση και κόντρες στο συνέδριο για τη (μη) ποσόστωση των βουλευτών

ΦΩΤΟ: EUROKINISI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ψηφίσθηκαν το βράδυ του Σαββάτου η Πολιτική Απόφαση και οι Θέσεις από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το Συνέδριο αποφάσισε επισηςνα μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές στην ποσόστωση του 25%, έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι το συνέδριο αρχικά είχε ψηφίσει το αντίθετο, να περιλαμβάνονται δηλαδή οι βουλευτές στη ποσόστωση του 25% όπως και οι υπουργοί. 

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ποσόστωση φύλου το 1/3 να είναι γυναίκες και να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 25% οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διορισμένους σε διοικήσεις οργανισμών του Δημοσίου.

Παρέμβαση Τσίπρα για την (μη) ποσόστωση των βουλευτών

Διαφωνία εκδηλώθηκε για την ποσόστωση του 25%, με αφορμή την ψηφοφορία που αποφάσισε αρχικά ότι οι βουλευτές περιλαμβάνονται στην ποσόστωση ύψους 25% για συμμετοχή στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα έμμισθα κυβερνητικά στελέχη (δηλ. υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διορισμένοι σε διοικήσεις οργανισμών του Δημοσίου), ώστε να μένουν περισσότερες θέσεις για την εκλογή κομματικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να γίνει η συζήτηση από την αρχή και το θέμα να ξανατεθεί σε ψηφοφορία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως δεν έγινε αντιληπτό ακριβώς το περιεχόμενο της πρότασης που ετέθη προς ψηφοφορία και το οποίο ήταν αντίθετο στο πνεύμα της δικής του εισήγησης. Ζήτησε να υπάρξουν δύο τοποθετήσεις υπέρ και δύο κατά και να επαναληφθεί η ψηφοφορία.

Αμέσως μετά παρενέβη ο Δημήτρης Βίτσας, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης υποστηρίζοντας ότι δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα καταστατικού κακώς μπήκε εξ αρχής σε ψηφοφορία και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε καταστατικό συνέδριο.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα και υποστήριξε πως παρόλο που η επιχειρηματολογία Βίτσα ήταν σωστή, εν τούτοις το κόμμα είναι κυρίαρχο σώμα και δικαιούται ακόμη και να κάνει και λάθος. «Δεν ζήτησα να παρθεί πίσω μια απόφαση ζήτησα το προεδρείο να ξαναβάλει το ζήτημα σε διαδικασία επειδή είναι σοβαρό» είπε ο πρόεδρος του κόμματος. «Ένα λάθος δε διορθώνεται με ένα άλλο λάθος» συνέχισε.

Το Συνέδριο αποφάσισε τελικά κατά πλειοψηφία να μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές στην ποσόστωση του 25% για την Κεντρική Επιτροπή, όπως ήταν η πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, με την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, το θέμα της Περιφερειακής Συγκρότησης αποφασίστηκε να τεθεί και αυτό σε ψηφοφορία σε κάλπη σήμερα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here