Συρία: Η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως το Χαλέπι-Ρωσία: Εκκαθαρίσαμε 35.000 αντάρτες-μαχητές

Ο συριακός στρατός ελέγχει πλέον πλήρως την πόλη του Χαλεπιού, αναφέρει ανακοίνωση του επιτελείου που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Η επιχείρηση εκκένωσης του Χαλεπίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα Παρασκευή, ενώ 300 ιδιωτικά οχήματα αναχώρησαν από την πόλη στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters, αξιωματούχου του ΟΗΕ από τη Συρία.

Λίγο νωρίτερα, είχε αναχωρήσει η τελευταία αυτοκινητοπομπή με αντάρτες και αμάχους, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. «Τα τέσσερα τελευταία λεωφορεία που μετέφεραν τρομοκράτες και μέλη των οικογενειών τους έφτασαν στη Ραμούσα», μια συνοικία στο νότιο τμήμα της πόλης του Χαλεπιού όπου βρίσκεται μια πύλη προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, μόνο μια θέση στα δυτικά προάστια του Χαλεπιού παραμένει στα χέρια των ανταρτών. Κατά την ίδια πηγή 21.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες για τον έλεγχο της μεγαλούπολης της βόρειας Συρίας.

Περισσότεροι από 4.000 μαχητές απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το ανατολικό Χαλέπι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές, βάσει συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε σήμερα η ΔΕΕΣ.

«Στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, σε ένα από τελευταία στάδια της απομάκρυνσης [ανταρτών και αμάχων], περισσότεροι από 4.000 μαχητές απομακρύνθηκαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα (IX), βαν και φορτηγά από το ανατολικό Χαλέπι προς το δυτικό αγροτικό Χαλέπι, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαφόρων μερών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Κρίστα Άρμστρονγκ.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιχείρησης, η οποία εμποδίστηκε από την πυκνή χιονόπτωση και τον άνεμο, ανέρχεται σε 34.000, είπε.

«Η απομάκρυνση θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και πιθανότατα και αύριο Παρασκευή. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν», είπε η Άρμστρονγκ.

Ρωσία: «Εκκαθάριση» 35.000 μαχητών αφότου ξεκίνησε η  επέμβασή μας τον Σεπτέμβριο του 2015

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία επέτρεψαν την «εκκαθάριση» 35.000 μαχητών αφότου ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη συριακή διένεξη τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Από την έναρξη των επιχειρήσεών της, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 17.800 αεροπορικές επιδρομές, έπληξε 71.000 φορές τις υποδομές των τρομοκρατών, διαλύοντας έτσι 725 στρατόπεδα εκπαίδευσης, 405 εργοστάσια και εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών, 1.500 στρατιωτικά εφόδια, [εκκαθρίζοντας] 35.000 μαχητές, από τους οποίους 204 διοικητές», δήλωσε ο Σόιγκου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here