Συρία: Δεν πάνε Αστάνα για ειρηνευτικές συνομιλίες οι αντάρτες, μετά την παραβίαση της εκεχειρίας

 

Πάνω από δέκα οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία,  ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν κάθε συζήτηση που συνδέεται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες προβλεπόταν να αρχίσουν στην Αστάνα, σε αντίδραση στις «παραβιάσεις» από το καθεστώς Ασαντ, της κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τέσσερις ημέρες.

Καθώς «οι παραβιάσεις αυτές συνεχίζονται, οι παρατάξεις των ανταρτών ανακοινώνουν (…) το πάγωμα κάθε συζήτησης που αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», διεμήνυσαν οι με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα χθες (2/1) ο συριακός στρατός βομβάρδισε ξανά μια περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει ζωτικής σημασίας πηγές υδροδότησης για την πρωτεύουσα, κάτι που ώθησε τους αντάρτες να καταγγείλουν άλλη μια παραβίαση της ανακωχής.

Η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός–της νιοστής από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, πριν από σχεδόν έξι χρόνια–θα άνοιγε θεωρητικά τον δρόμο για τις συνομιλίες στην Αστάνα, υπό την αιγίδα της Μόσχας, της Τεχεράνης και της Άγκυρας.

Η περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος είναι η Ουάντι Μπαράντα, περίπου 15 χλμ. από τη Δαμασκό, όπου βρίσκονται σημαντικές πηγές για την υδροδότηση της πρωτεύουσας των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων και των περιχώρων της.

Επί δύο εβδομάδες, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πλήττει σχεδόν καθημερινά την περιοχή αυτή και τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν χθες ως τα όρια της Άιν αλ Φίγκε, μιας σημαντικής πηγής.

Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here