Αντιδράσεις Σωματείων ΑμεΑ για τη φράση του Λαζόπουλου: Να ζητήσει συγγνώμη

Την έντονη αντίδραση σωματείων και εκπροσώπων ατόμων με αναπηρία αλλά και πολιτών στα social media, προκάλεσε η φράση του Λάκη Λαζόπουλου, στην χθεσινή του εκπομπή, με την οποία σχολίασε τη πολιτική του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε λέγοντας: «Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα».

H φράση αυτή θεωρήθηκε προσβλητική για ένα μεγάλο μέρος συνανθρώπων μας που είχαν την ατυχία να καθηλωθούν σε μια αναπηρική καρέκλα.
Να μετανοιώσει και να ζητήσει συγνώμη
Μιλώντας «Βήμα FM»,  ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε:

«Με μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια ακούσαμε τη δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου. Είναι γεγονός ότι ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει «Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας»; Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο.

Θα περίμενε κανείς από αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, που έχουν βήμα σε χιλιάδες πολίτες, να έχουν πιο προσεκτική συμπεριφορά, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο. Θα περίμενε επίσης κανείς να γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα: η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά. Δηλαδή, για τον κ. Λαζόπουλο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη Στίβεν Χόκινγκ αντιθέτως ίσως να ζούσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, «καθηλωμένος σε μία ιδέα».

Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία».

«Ελπίζουμε να έχει μετανιώσει ο κ. Λαζόπουλος»

«Ελπίζουμε να έχει μετανιώσει ο κ. Λαζόπουλος για την αναφορά του αυτή και τουλάχιστον έστω και αργά να ζητήσει μία συγνώμη προς τα άτομα με κινητική αναπηρία», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διονύσης Γουράνιος, Πρόεδρος Δ.Σ. Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα, για το σχόλιο που έκανε ο Λάκης Λαζόπουλος στη χθεσινή του εκπομπή για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με μεγάλη έκπληξη άκουσα τη δήλωση του κ. Λάκη Λαζόπουλου περί καθήλωσης των ατόμων με κινητική αναπηρία. Όμως η δήλωση του κ. Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, με τις πολιτικές θέσεις κάτι απαράδεκτο.

Αυτοί που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και έχουν βήμα σε εκατομμύρια πολίτες πρέπει να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσωπα που αξιοποιούν την αναγνωσιμότητα τους όπως ο κ. Λαζόπουλος θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι όπως εκείνοι χρησιμοποιούν τα πόδια τους κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο του.  Πρέπει να γνωρίζει ότι η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση σκέψης.

Ελπίζουμε να έχει μετανιώσει ο κ. Λαζόπουλος για την αναφορά του αυτή και τουλάχιστον έστω και αργά να ζητήσει μία συγνώμη προς τα άτομα με κινητική αναπηρία, ευελπιστώντας το κανάλι που εκπροσωπεί να μην υιοθετεί τις ιδέες του.

Με εκτίμηση

Διονύσης Γουράνιος

Μέλος Δ.Σ. Ο.Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.

Πρόεδρος Δ.Σ. Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here