Συνομιλίες για το Συριακό στη Γενεύη, χωρίς τους Κούρδους του PYD

Αφήνοντας εκτός «νυμφώνος»,  το Κουρδικό Κόμμα της Ροζάβα(PYD) που έδωσε σκληρές μάχες κατά του ισλαμικού Κράτους στη Β. Συρία και στο Κομπάνι, ξεκινούν την Παρασκευή, με αβέβαιο αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το Συριακό στη Γενεύη. 

Σφοδρές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Κουρδικού PYD εξέφρασαν η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, η οποία μάλιστα το συνέδεσε με το PΚΚ  με το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο στη Ν. Α Τουρκία.

Το κουρδικό κόμμα, ανέφερε ο Φαμπιούς, «δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα». Σύμφωνα με το Παρίσι, οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία αντιδρούσαν στη συμμετοχή του PYD.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τη συριακή αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ομάδα που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας την Τετάρτη στη γαλλική ραδιοφωνία, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Συριακό, Στεφάν ντε Μιστούρα, «με πληροφόρησε ότι δεν έστειλε πρόσκληση στο PYD».

Από την πλευρά του ΟΗΕ, οι υπηρεσίες του στη Γενεύη περιορίστηκαν στο ότι ο Ντε Μιστούρα σκοπεύει σύντομα να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για τους συμμετέχοντες και δεν θα κάνει εκ των προτέρων σχόλια.

Γάλλος διπλωματης που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι το PYD δεν είναι ομάδα της αντιπολίτευσης, καθώς η θέση του δεν είναι να φύγει ο Άσαντ. Η Ρωσία είχε εκφράσει τη θέση ότι το PYD θα έπρεπε να είναι παρόν στην Γενεύη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here