Συνελήφθη πυροφύλακας που είχε καταδικαστεί για αμέλεια στις μεγάλες φωτιές του 2007 -είχαν χαθεί 36 άνθρωποι από ένα τηγάνι…

Συνελήφθη στα Μακρίσια Ηλείας ένας  60χρονος άνδρας, πυροφύλακας άλλοτε, που είχε καταδικαστεί μαζί με άλλους πέντε σε φυλάκιση 40 ετών (εξαγοράσιμη) για αμέλεια στις μεγάλες φωτιές της Ηλείας το 2007. Τότε είχαν καεί 36 άνθρωποι. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν και η 84χρονη πλέον  γυναικα που είχε προκαλέσει άθελά της την φωτιά από μια κατσαρόλα στη φωτιά.

Ανέμεσα στους καταδικασθέντες  ήταν και ο έκπτωτος δήμαρχος Ηλείας Π. Χρονόπουλος καιι ο τότε νομάρχης Ηλείας (μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης)  Χ. Καφύρας, επειδή  δεν είχαν  λάβει τα αναγκαία μέτρα πολιτικής προστασίας, ο πυροφύλακας Π. Τ.  (που συνελήφθη χτες επειδή δεν είχε εξαγοράσει την ποινή του -είπε ότι δεν μπορούσε να βρει τα 45.000 ευρώ) οι  Ν. Μ. (προϊστάμενος πυροσβεστικού κλιμακίου) και  Σ. Ν. (η τελευταία ήταν η γυναίκα που ξέχασε το φαγητό στην φωτιά)

Συμφωνα με τα πρακτικά της δίκης (το Δεκέμβριο του 2012)  που δημοσιεύει το ilialive.gr στο δικαστήριο, τότε στο δικαστήριο  ειπώθηκαν τα εξής:

Η καταδίκη 
Με την έναρξη της εκδίκασης, η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε ότι το Δικαστήριο, δέχτηκε την ενοχή των πέντε από τους έξι κατηγορημένους (ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος  αθωώθηκε) συντασσόμενο με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν μερικές ημέρες ο αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών αθωώνοντας τους όμως για κάποιες από τις πράξεις του κατηγορητηρίου.

Η πρόταση του αντιεισαγγελέα επί των ποινών που ακολούθησε, σόκαρε ακροατήριο και δικηγόρους, καθώς πρότεινε την επιβολή 190 συνολικά χρόνων για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους! Συγκεκριμένα, ο κ. Καράτσαλος ζήτησε την επιβολή πέντε ετών για τον εμπρησμό δάσους από αμέλεια, πέντε ετών για εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και πέντε χρόνια για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή για κάθε μια ζωή από τις 36 που χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.

Ακολούθησε η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι και πρότειναν στο Δικαστήριο να αναγνωρίσουν ελαφρυντικά (πρότερος έντιμος βίος, μη ταπεινά αίτια, μεταγενέστερη ειλικρινή μεταμέλεια) και επιβολή μικρότερων ποινών.

«Πρόταση εξοντωτικών ποινών»
Ο συνήγορος υπεράσπισης του τότε Νομάρχη Ηλείας και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Καφύρα, ζήτησε από το Δικαστήριο να λάβει υπόψη στην απόφαση του, σειρά ελαφρυντικών ενώ τόνισε ότι με την πρόταση του αντιεισαγγελέα για την επιβολή πέντε ετών για κάθε ένα θάνατο, ζητά ουσιαστικά την αντιμετώπιση του κατηγορημένου ως κοινού εγκληματία επιβάλλοντας του 200 χρόνια κάθειρξη!

Η υπεράσπιση ζήτησε την απαλλαγή του νομάρχη επειδή είχε απαλλαγεί για τα  8 από τα δέκα σκέλη του κατηγορητηρίου, οπότε η πρόταση του αντιεισαγγελέα δεν δικαιολογείτο.

Ο συνήγορος της ηλικιωμένης Σ. Ν. που την ημέρα της καταστροφής ξέχασε το μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η βαρύτητα αυτών των ποινών που προτείνονται θα έχει σοβαρό αντίκτυπο εις βάρος της δικαιοσύνης στο κοινωνικό σύνολο που θα ακούσει τόσο εξοντωτικές ποινές για ένα τόσο ανθρώπινο λάθος.

Ο συνήγορος του πρώην Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών δεδομένου όπως είπε ότι έχουν αποδομηθεί οι μισές και πλέον κατηγορίες.

Επίσης τονίστηκε και η μεγάλη ηλικία των περισσότερων  κατηγορουμένων

Αναγνώριση ελαφρυντικών για πρότερο έντιμο βίο και λευκό ποινικό μητρώο ζήτησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Ν.Μ., τότε προϊσταμένου του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων ενώ ζήτησε να συνυπολογιστεί ότι το φαινόμενο της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να το δαμάσει κανένας.

Μάλιστα κατέθεσε και στο προεδρείο παλαιότερη απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου για αντίστοιχη περίπτωση ανθρωποκτονίας ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες.
Ελαφρυντικά ζητήθηκαν και για τον εποχικό πυροφύλακα Π.Τ.

H απόφαση του δικαστηρίου  

Μετά από περίπου πέντε ώρες διακοπής, το απόγευμα της Τρίτης οι δικαστές επέστρεψαν στην αίθουσα για να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της διάσκεψης που είχαν μετά την πρόταση του Εισαγγελέα κ. Καράτσαλου.

Οι ποινές που προτάθηκαν  ήταν : Πανταζής Χρονόπουλος (τότε δήμαρχος Ζαχάρως) και Π.Τ. (εποχικός πυροφύλακας) 48 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 36 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 36 μήνες για κάθε θάνατο (x36).

Χαράλαμπος Καφύρας (τότε νομάρχης) και Σ. Ν. (ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια σπιτιού  από όπου ξεκίνησε η φωτιά) 42 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 30 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 30 μήνες για κάθε θάνατο (x36). Τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου.

Ν. Μ. (προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων) 30 μήνες για κάθε θάνατο των τριών εποχικών.

Στη συνέχεια μετά από νέα σύντομη διάσκεψη των δικαστών οι παραπάνω ποινές μετατράπηκαν σε 59 έτη και έξι μήνες για τους Πανταζή Χρονόπουλο και Π.Τ, 49 έτη και εννέα μήνες για τους Χαράλαμπο Καφύρα και Σ.Ν. και 5 έτη για το Ν.Μ..

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε και τις εκτιταίες ποινές που έχουν ως εξής: 10 έτη για τους Πανταζή Χρονόπουλο, Π Τ, Σ Ν και Χαράλαμπο Καφύρα και 5 έτη με αναστολή για τον Ν.Μ., με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι πέντε καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. Ακόμα το Δικαστήριο όρισε και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική με ποσό δέκα ευρώ ημερησίως.

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι και οι συγγενείς των θυμάτων

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι δικηγόροι και οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρθηκαν σε αυτή με ικανοποίηση. «Το Δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, κατά της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας, των αρμοδίων να διαχειρίζονται υπεύθυνες υποθέσεις, όπως η τραγική ημέρα της 24ης Αυγούστου 2007, τότε που βρήκαν τραγικό θάνατο 36 άνθρωποι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here