Συνδιαχειριστής σε offshore μέχρι και τον Απρίλιο ο Στ. Παπασταύρου

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», αποκαλύπτεται ότι ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν συνδιαχειριστής εκατομμυρίων ευρώ και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε τουλάχιστον ένα offshore «ίδρυμα», μέχρι και μια εβδομάδα μετά την διαρροή των «Panama Papers».

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» εξασφάλισε πλήθος εγγράφων, τα οποία θα δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου, και βάσει των οποίων καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του δικηγόρου και στενότατου συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ότι ήταν «απλό μέλος συμβουλίων» τριών ιδρυμάτων, ότι «την εξουσία διαχείρισης ασκούσαν αποκλειστικά οι ιδρυτές τους» και ότι, σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για υποθέσεις κάποιου μακρινού παρελθόντος.

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι βάσει των επίσημων εγγράφων που διαθέτει η πραγματικότητα έχει ως εξής:

1. Ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος του συμβουλίου της offshore εταιρίας-ιδρύματος Aisios Foundation έως τις 11 Απριλίου 2016, δηλαδή παραιτήθηκε μία ολόκληρη εβδομάδα μετά τη διαρροή των Panama Papers που είχε γίνει τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής 3 Απριλίου προς Δευτέρα 4 Απριλίου. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η προετοιμασία σύνταξης των εγγράφων παραίτησης είχε αρχίσει κάποιες ημέρες νωρίτερα (μετά προφανώς την επικοινωνία στελεχών του δημοσιογραφικού ινστιτούτου ICIJ με τον κ. Παπασταύρου για να ζητήσουν την άποψή του εν όψει της δημοσιοποίησης), αλλά δεν είχε υπάρξει επίσημη κατάθεση στις Αρχές του Παναμά. Ισως επειδή ο κ. Παπασταύρου και οι συνεργάτες του δεν είχαν πολυπιστέψει τον διεθνή σάλο που θα επακολουθούσε με τα Panama Papers. Στη σχετική δήλωσή του ο κ. Παπασταύρου δεν είχε αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης, υποστηρίζοντας μόνον ότι «διετέλεσα μέλος συμβουλίου», αλλά ταυτόχρονα, μέσω κύκλων του, είχε διαρρεύσει (και πολλοί πίστεψαν) ότι είχε αποχωρήσει το 2012.

2. Ο έμπιστος του πρώην πρωθυπουργού (και πλέον το μοιραίο πρόσωπο για την κυβέρνηση, την υστεροφημία και τις όποιες περαιτέρω φιλοδοξίες του κ. Σαμαρά) είχε, βάσει του καταστατικού της Aisios που διαθέτει η «δημοκρατία», πλήρη εξουσία επί των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας-ιδρύματος. Ο κ. Παπασταύρου ισχυρίστηκε ότι «την εξουσία διαχείρισης των ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους, καθώς τα συμβούλιά τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε». Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Παπασταύρου και τα άλλα μέλη του συμβουλίου μπορούσαν «να επενδύουν σε μετοχές, να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να λαμβάνουν ή να χορηγούν δάνεια και να ιδρύουν θυγατρικές εταιρίες» (σελ. 11 του καταστατικού).

3. Ο κ. Παπασταύρου ισχυρίστηκε ακόμα ψευδώς ότι τα ιδρύματα συστήθηκαν «προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών σε περίπτωση θανάτου». Το αληθές είναι ότι πουθενά στο καταστατικό δεν αναφέρονται λόγοι ασθενείας ή θανάτου, αλλά ορίζεται σαφώς (σελ. 13) ότι σκοπός είναι η επιβάρυνση-κάλυψη από το ίδρυμα των εξόδων των οικογενειών που το ίδρυσαν. Εξάλλου, αν και αναφέρεται ότι το Aisios δεν αποσκοπεί στο κέρδος, μπορεί «να ασκεί εμπορικές δραστηριότητες και να ασκεί δικαιώματα από τους τίτλους που αντιπροσωπεύουν το κεφάλαιο εταιριών που κρατείται ως περιουσιακό στοιχείο του ιδρύματος», ενώ ορίζονται και άλλοι «δικαιούχοι» (εκτός των ιδρυτών). Ειδικά, η αναφορά στην άσκηση δικαιωμάτων από «το κεφάλαιο εταιριών που κρατείται» και σε «άλλους δικαιούχους» δείχνει ότι τα «ιδρύματα» μόνον φαινομενικά χαρακτηρίζονται τέτοια.

4. Ο συνήθως λαλίστατος σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού είχε τηρήσει ένοχη σιωπή ως προς τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της Aisios και την εικαζόμενη σχέση όλων με τη «λίστα Λαγκάρντ». Τα επίσημα έγγραφα της Δημοκρατίας του Παναμά επιβεβαιώνουν ότι έως τις 11 Απριλίου 2016 ο κ. Παπασταύρου, ως αντιπρόεδρος της Aisios, συνεργαζόταν με τον Κων. Λαναρά και τον Σπ. Α. Μεταξά, οι οποίοι όντως εμφανίζονται και στη «λίστα Λαγκάρντ» και σε σωρεία άλλων υποθέσεων.

Ο φάκελος του Aisios Foundation δείχνει ότι, μετά την παραίτηση των μελών του συμβουλίου (που είναι άγνωστο πού και πότε συνεδρίασαν), τα υπογεγραμμένα έγγραφα κατατέθηκαν από τον Παναμέζο συμβολαιογράφο Χόρχε-Ελιεζέρ Γκάντες στα εμπορικά μητρώα την 11η Απριλίου, λαμβάνοντας τις απαραίτητες σφραγίδες και επίσημες πιστοποιήσεις στις 13.45 της 12ης Απριλίου.

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει ότι ο Σταύρος Παπασταύρου κορόιδεψε ακόμη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον κάλυψε στη Βουλή, ενώ σημειώνει ότι είναι έκθετος με τη σιωπή του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here